Edisa je otišla 25. maja, zauvijek: “Odoh majka da izađem, najljepša ću biti…”

Aktuelno
Edisa je otišla 25. maja, zauvijek: “Odoh majka da izađem, najljepša ću biti…”
.

Edisa Memić i Amira Mehinović bile su drugarice, zajedno su poginule na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine, zajedno su sahranjene. Amirin grob nema više ko obilaziti jer su roditelji umrli, pa zato Edisina majka, uz grob svoje kćeri, čisti i njen grob.

“Odoh, majka, da izađem. Gdje ćeš? Najljepša ću večeras da budem. Bila je lijepa. Ja gledam za njom. Čekala sam da se vrati jer u pola devet je trebala biti kući.”, prepričala je majka Nedžba Memić svoj posljednji razgovor s kćerkom Edisom. Nije se vratila. Majka je njeno tijelo vidjela na televiziji.

Adnan Beganović imao 16 godina

Nije se vratio kući te noći ni Adnan Beganović.

“Imao je 16. godina. 21. maja mu je bio rođendan, bila sam prije četiri dana ovdje. 25. je poginuo. Prolazeći i rukujući se. Niti je pucao u koga niti išta”, kazala je majka Zekija Beganović.

Najmlađa žrtva Kapije je Sandro Kalesić koji je imao tri godine. Za negiranje negiranje zločina na Kapiji, ima rješenje, kaže njegov otac.

“Treba nauka i struka da se uključi i da kaže gdje je šta i kako bilo i da to predoči u udžbeničke lekcije. Po meni je to jedan jedini način da ostavimo našim generacijama koja dolaze, istinu o Kapiji i svim bh. kapijama”, rekao je otac Dino Kalesić.

Žrtvama se poklonili mladi iz Beograda

Žrtvama su se poklonili i mladi iz Beograda koji kažu da ne znaju dovoljno o ovom događaju.

“O zločinu o Kapiji se ne uči ni u jednoj školi, ne postoji u narativu da se nešto desilo, a tek nešto ovako. Mladi su neinformisani, a oni koji jesu, to je uglavnom negiranje”, kazala je Maja Žilić iz Inicijative za ljudska prava Beograd.

Za ovaj zločin osuđen je Novak Đukić na 20 godina zatvora pred sudom BiH, ali se nalazi u bjekstvu u Srbiji koja ga ne isporučuje BiH.

“Mi pozivamo sve članice EU da ne može Srbija nikada, nikada postati članica EU dok ne osudi pravosnažno osuđenog ubicu ove djece, ratnog zločinca Novaka Đukića. Nije moguće da će EU primiti Srbiju i pustiti je u EU jer kriju pravosnažno osuđenog ubicu djece Novaka Đukića”, rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Živih roditelja žrtava s Tuzlanske kapije sve manje

Roditelja je sve manje, a oni koji su još živi, nemaju previše nade da da će Đukić biti iza rešetaka.

“Pušten je na slobodu u Srbiju. On se šetka tamo, knjige se izdaju da naši ubili. Imaju svi dokazi da su oni ubili”, kaže Beganović, dok Memić dodaje: “Ma oni će njega prije otrovati nego izručiti. Kada sam bila na suđenju, on je bio a osmjehom. Šta ga pitaju, on nasmijan odgovara. Šta ću. Tugo moja…”.

Pamtiti, opominjati i ne dozvoliti da se ovo ponovi ikada, ikome i igdje, ono je što Tuzla poručuje u ime svih građana i u ime svih onih kojih više nema.

Izvor:N1

Ne propustite