Ambasada SAD-a: Nema vremena ni opravdanja za odlaganje odluke o finansiranju izbora

Bosna i Hercegovina
Ambasada SAD-a: Nema vremena ni opravdanja za odlaganje odluke o finansiranju izbora
.

Iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini saopćili su da Vijeće ministara ima puno pravo da odobri finansiranje izbora s obzirom na to da budžet BiH nije usvojen te da nema vremena, niti opravdanja za odlaganje takve odluke.

"Ambasador Murphy i naši partneri iz međunarodne zajednice sastali su se danas sa predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom kako bi pozvali Vijeće ministara da ispuni svoju ustavnu odgovornost za demokratiju u BiH i odobri finansiranje Općih izbora 2. oktobra. Nema vremena, niti opravdanja za odlaganje odluke", navodi se.

Naglašeno je da suprotno onome što se tvrdi, Vijeće ministara ima puno pravo da odobri finansiranje izbora u nedostatku budžeta.

"Član 11. Zakona o finansiranju institucija BiH nedvosmisleno navodi da Vijeće ministara može, za vrijeme privremenog finansiranja, donijeti posebnu odluku o odobravanju izdataka", ističe se iz Ambasade SAD-a.

Dodaju da je Ured za zakonodavna pitanja Vijeća ministara zaključio je da je ovom odredbom dozvoljeno finansiranja izbora.

"Kontinuirani nedostatak izdvajanja novca za osnovne demokratske funkcije BiH predstavlja namjernu političku opstrukciju i napad na osnovna prava građana BiH", zaključuju iz Ambasade SAD-a.

Izvor:Klix

Ne propustite