Vlada RS o izgubljenoj arbitraži: Iskoristiti sve pravne mehanizme za odgovor

Objavljeno:25.05.2022 - 14:12
A A A Times Arial

Foto: N1

Okončana je posebna sjednica Vlade Republike Srpske na kojoj je razumatrana Informacija o aktivnostima vezano za projekte HES Vrbas i MHE Bočac 2 na rijeci Vrbas i u vezi odluke Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova u arbitražnom sporu ARB/16/36 u predmetu “Vijadukt”.

Prema epilogu arbitraže Republika Srpska obavezana je da slovenačkoj firmi isplati 90 miliona maraka odštete i 10 miliona maraka troškova postupka. Ipak, pravni zastupnik slovenačke firme, Predrag Baroš, kaže kako je zapravo tužena strana u sporu Bosna i Hercegovina.Vlada RS se nakon posebne sjednice kojoj su prisustvovali i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik oglasila tek šturim saoštenjem.

“Vlada je zadužila sve nadležne institucije i advokatski tim da iskoriste sve raspoložive pravne mehanizme, s ciljem davanja adekvatnog odgovora na presudu u arbitražnom sporu ARB/16/36, u predmetu „Vijadukt“ i zaštite interesa Republike Srpske”, navedeno je.