DRHTE VAM RUKE UJUTRU? ILI TOKOM CIJELOG DANA? Prva pomoć stiže iz prirode

Porodica i zdravlje
DRHTE VAM RUKE UJUTRU? ILI TOKOM CIJELOG DANA? Prva pomoć stiže iz prirode
-

Ako vam drhte ruke, znajte da uopšte nije malo onih koje muči sličan problem! Evo saveta za prirodna sredstva koja mogu da pomognu.

Drhtanje ruku može da bude "samo" neprijatnost, ali za mnoge ljude ono je i problem zbog kojeg otežano jedu, ne mogu da se obuku, teško im je da obavljaju svakodnevne aktivnosti.

Postoje brojni razlozi zbog kojih ruke počinju da drhte. Ako se to dešava ujutru, može da bude i samo posljedica umora ili viška kofeina. Kod starijih, tremor se javlja i kao posljedica nekih lijekova ili manjka vitamina. Drhtavicu može da prouzrokuje stres, anksioznost, problem sa visokim pritiskom, kao i neke druge zdravstvene tegobe.

Uz konsultaciju sa ljekarima koji će procijeniti da li i neki lijekovi koje uzimate mogu biti uzrok drhtavice, provjerite da li i sami utičete na ovu pojavu. Za početak, eliminišite kofein, ne samo u kafi, već i u čaju ili nekim bezalkoholnim pićima, pa i u čokoladi. Imajte na umu da prekid ne treba da bude previše radikalan, jer i uzdržavanje od kofeina može da izazove tremor.

Tegobe izazavane prestankom konzumacije kofeina mogu da potraju i po deset dana. Al*ohol, takođe, može da izaziva tremor, ali i nagla apstinencija poslije duže konzumacije, zato je uvijek sprovodite u dogovoru sa stručnjakom.

Ključni vitamin za zdrav nervni sistem je vitamin B12, pa se zato potrudite da u ishrani uvijek bude dovoljno jaja, mlijeka i mesa ili, ako ste vegetarijanac, uzimajte suplemente. Manjak vitamina B6 i B1, takođe, može izazvati tremor. Za zdravlje kompletnog organizma, pa i nervnog sistema, najbolja je mediteranska dijeta - sa dosta povrća, voća, malo mesa, žitarica i zdravih masnoća poput maslinovog ulja.

Od vežbi, savetuje se rad sa "antistres" lopticom. Stežite je, u intervalu od 2 do 10 sekundi, otpustite, pa ponovite deset puta - kad god možete da odvojite malo vremena tokom dana. Takođe, savjetuje se kruženje ručnim zglobovima, kako bi se tetive i ligamenti održavali u dobrom stanju. Masaža i redovan, kvalitetan san su takođe od velike pomoći.

Izvor: Lepa&Srećna

Ne propustite