Analitičar: Scenarij se mijenja. Kraj rata je daleko, ovo je Putinov ključni cilj

Objavljeno:24.05.2022 - 20:59
A A A Times Arial

Foto: Profimedia

PRIJE točno tri mjeseca Rusija je napala Ukrajinu. U 90 dana agresija je odnijela tisuće života, izbjeglo je više od 6.5 milijuna ljudi, a materijalna šteta u Ukrajini procjenjuje se na više od 600 milijardi eura. Rusi su osvojili dva veća grada, Herson na jugu zemlje i Mariupolj koji su potpuno razorili. Povukli su se sa sjevera zemlje i područja oko Kijeva te s područja drugog najvećeg grada, Harkiva.

Vanjskopolitički analitičar Goran Bandov u Dnevniku HTV-a analizirao je dosadašnji tijek rata i predviđanja onog što dolazi. Mir nije na vidiku i Bandov kaže kako smo u ovom trenutku daleko od konačnog rješenja.

"Znamo da 'blitzkrieg' nije uspio kako je bilo planirano. Ruski scenarij se mijenja i prilagođava njihovoj snazi na terenu. Trenutno vidimo minimalno pomicanje na graničnim crtama - ali vidimo da nijedna strana nema onu odlučujuću snagu da se nešto promijeni. Daleko smo od zamrznutog sukoba, ali smo daleko i od konačne eskalacije u bilo kojemu smjeru", zaključio je.

Granica ispod koje Putin neće ići?
Bandov je ponovio kako se u nizu scenarija Rusija povlačila i tek će se vidjeti na što je Putin spreman pristati. Ono što je ultimativno za Rusiju, smatra - to je Krim. Donbas je nešto što Rusija želi, ali za Krim je Rusija rekla da je njezin dio. Donbas još nema taj status, on je neovisan, dodao je.

Analitičari procjenjuju da Odesu, važnu ukrajinsku luku na jugozapadu zemlje - Rusi ne mogu zauzeti. Bandov kaže kako je Odesa zanimljiva i Ukrajini i Rusiji, najznačajnija je luka u tom području jer je najveći dio od 70 posto ukrajinskog izvoza morem - išao kroz tu luku.

"Ta se luka danas ne može koristiti i tako dolazimo do današnje najznačajnije krize - krize žitarica i hrane. O tom izvozu ovisi niz zemalja svijeta i to dovodi do značajnih uznemirenosti u cijelome svijetu", kazao je Bandov.

Komentirajući poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se Ukrajini dostavi još oružja, Bandov je rekao: "SAD i EU stoje čvrsto iza Ukrajine i pomagat će joj humanitarno, tehnički i vojno."

"Orban nastavlja vladati uredbama"
Komentirajući najnoviju informaciju da je Mađarska zbog rata u Ukrajini odlučila produljiti svoje izvanredno stanje, kazao je kako je "Orban i do sada vladao uredbama".

"To je bila posljedica pandemije koronavirusa, a sada se događa nova kriza i ovo je pokušaj da se ponovno uredbama mogu donositi zakoni, zaključci i odluke. To je način funkcioniranja Viktora Orbana. To je unikatno u Europi i značajno se razlikuje od nekih demokratskih uzusa", kazao je.

Govoreći o velikim zajedničkim vojnim vježbama Rusije i Kine i intenziviranju gospodarske suradnje, Bandov kaže da se radi o reakciji na poteze Zapada.

"Znamo da ovih dana traju pregovori Japana, SAD-a, Australije, Indije, a tu je sigurno i Južna Koreja. Ti vojno-obrambeni savezi sigurno za cilj imaju sigurnost jugoistoka Azije. Kina demonstrira silu kako bi se znalo da nije sama, da ima savez s Rusijom, ekonomski i vojni", zaključio je Bandov.

(Index.hr)