Skupština KS donijela odluku o reorganizaciji: Tri zdravstvene ustanove će biti spojene u jednu

Bosna i Hercegovina
Skupština KS donijela odluku o reorganizaciji: Tri zdravstvene ustanove će biti spojene u jednu
.

Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici donijela je Odluku o dopunama Odluke o usvajanju plana restruktiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS., piše Avaz

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić je rekao da je time reaktiviran proces restruktuiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova koji se provodi postepeno da ne bi došlo do narušavanja zdravstvenog sistema u KS.

Kako je Vranić naveo prva faza restruktuiranja i reorganizacije obuhvata javne ustanove Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Sarajevu i Zavod za sportsku medicinu KS. One bi trebale djelovati u sklopu javne ustanove za medicinu rada i sprota KS koja će biti osnovana. 

- Na ovaj način je cjelokupni proces mnogo lakše realizirati, obzirom da je isti veoma složen, uključuje javne zdravstvene ustanove Kantona Sarajevo koje imaju veoma složenu organizacijsku strukturu, te predstavlja vrlo važnu reformu u zdravstvenom sistemu našeg kantona, čija realizacija iziskuje mnogo vremena i predanog rada - rekao je Vranić.

Obrazložio je da je zaključkom, koji je u formi amandmana usvojila Vlada KS, definisano da u svrhu reorganizacije i optimizacije zdravstvenih ustanova, kao i boljeg funkcioniranja i finansijske održivosti zdravstvenog sistema ne postoji potreba za organiziranjem posebne ustanove za liječenje studentske populacije.

- JU Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata će se pripojiti novoformiranoj javnoj ustanovi Zavod za medicinu rada i sporta KS, te će egzistirati kao organizaciona jedinica navedene ustanove. Želim naglasiti da će studenti imati ista prava kao i do sada, samo što će organizaciona jedinica kojoj su pripadali biti inkorporirana u zavod koji će se osnovati, a koji će predstavljati jedan pravni subjekt - poručio je Vranić.

On je dodao da će Zavod za medicinu rada i sporta KS, kao nova ustanova koja će se formirati, pružati usluge na adresi sadašnjeg Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, odnosno na adresi Patriotske lige br. 36. Ministar Vranić je istakao da će svi uposlenici pomenuta tri zavoda ostati na istim radnim mjestima u okviru buduće ustanove.

Ne propustite