Vođa proruske grupe u BiH zamijenio zatvorsku kaznu za 18.000 KM

Bosna i Hercegovina
Vođa proruske grupe u BiH zamijenio zatvorsku kaznu za 18.000 KM
Osnovni sud u Brčkom dozvolio je Srđanu Letiću, višestruko osuđivanom vođi proruske humanitarne organizacije “Sveti Georgije Lončari”, zamjenu šestomjesečne zatvorske kazne za novčanu od 18.000 konvertibilnih maraka.

Osnovni sud u Brčkom dozvolio je Srđanu Letiću, višestruko osuđivanom vođi proruske humanitarne organizacije “Sveti Georgije Lončari”, zamjenu šestomjesečne zatvorske kazne za novčanu od 18.000 konvertibilnih maraka.

Letić je u januaru 2022. godine osuđen na šest mjeseci zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih povreda Cvijetinu Sofrenoviću, a Osnovni sud mu je odobrio zamjenu zatvorske za novčanu kaznu, potvrđeno je iz ovog suda za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Letić, koji je ranije više puta osuđivan, nakon zamjene kazne prisustvovao je najmanje na dva okupljanja u Beogradu kojima se pružala podrška ruskoj invaziji na Ukrajinu.


Kako se navodi u optužnici koju je potvrdio Osnovni sud u novembru prošle godine, Letić je tokom noći 13. januara 2021. u Brčkom nazvao Sofrenovića i pitao ga zašto ga optužuje da se bavi prodajom droge, što je ovaj negirao. Nakon toga ga je Letić, sa još dvije optužene osobe, pozvao da izađe ispred stana, te su mu, kako stoji u optužnici, nanijeli više teških udaraca u predjelu glave i tijela.

Sofrenović se, prema optužnici, teško povrijeđen u predjelu glave i nosnih kostiju, suočio s povredama krvnih sudova, podljevima te teškom ozljedom oka. Sud u Brčkom je za nanošenje teških tjelesnih ozljeda Sofrenoviću, osudio – nakon sporazuma o priznanju krivice sa Tužilaštvom Brčko distrikta – Letića na šest mjeseci i Sinišu Stevanovića na jedan mjesec i 15 dana zatvora, dok je Mirko Bjelović negirao krivicu i njemu je u januaru nastavljeno suđenje.

Letićev advokat tražio je od Suda da odobri mogućnost zamjene zatvorske kazne do godinu dana za novčanu. Iz Osnovnog suda u Brčkom su za BIRN BiH potvrdili da su 28. marta odobrili zamjenu zatvorske kazne od šest mjeseci za novčanu u iznosu od 18.000 konvertibilnih maraka (KM).

Iz Tužilaštva Brčko distrikta su na zahtjev za komentar otkupa zatvorske kazne naveli da je to zakonska mogućnost i “isključivo sudska odluka na koju Tužilaštvo nije imalo mogućnosti uticaja, čak niti u žalbenom postupku”. U odgovoru su dodali kako je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci, izrečena nakon zaključenja sporazuma o priznanju krivice između Tužilaštva i optuženog, “odmjerena je saglasno kaznenoj politici za ovu vrstu krivičnih djela uvažavajući sve otežavajuće i olakšavajuće okolnosti”.

Prema presudama koje su sudovi dostavili BIRN-u BiH, Letić je ranije osuđen na najmanje četiri godine i tri mjeseca zatvora u više odvojenih presuda. On je 2012. pred Okružnim sudom u Doboju pravosnažno osuđen na dvije i po godine zatvora zbog spolne radnje nad 13-godišnjom djevojčicom.

Godine 2007. pred Sudom BiH je osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora zbog falsifikovanja 40 novčanica od po deset konvertibilnih maraka i trgovine oružjem. Također, postoje i dvije presude za krivično djelo “prikrivanje” – jedna izrečena 2005. pred Osnovnim sudom u Modriči, gdje je osuđen na šest mjeseci uslovno, a druga 2007. godine pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH, gdje je osuđen na 30 dana zatvora. Druga presuda tiče se predaje ukradenog automobila.

Letić je s nekoliko drugih članova organizacije prisustvovao velikom skupu podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu održanom u Beogradu 3. marta, kada su na svojim društvenim mrežama napisali kako “srpski narod nije zaboravio Vladimiru Putinu šta je sve uradio za opstanak srpskog naroda”. Nedugo zatim objavio je i fotografiju s vožnje podrške invaziji također u Beogradu.

BIRN BiH je ranije u istraživanju pisao kako se Letić na društvenim mrežama i u medijima predstavlja kao vođa neformalne humanitarne organizacije “Sveti Georgije” u Lončarima kod Brčkog. Članovi ove organizacije na jednoobraznoj odjeći nose naziv i grb Rusije. Prema tvrdnjama koje su objavili na društvenim mrežama, dva vozila koja koriste donirala im je Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini. Ranije se protiv Letića i 12 drugih članova organizacije “Sveti Georgije” pred Osnovnim sudom u Brčkom vodio postupak zbog prekršaja zabrane nošenja uniformi u centru Brčkog 8. januara 2022. godine.

Osnovni sud je obustavio postupak po prekršajnom nalogu koji je izdala Policija Brčko distrikta, zaključivši da “nije dokazano da su okrivljeni svojim radnjama, ponašanjem i načinom odijevanja, postupali suprotno” Zakonu o mirnom okupljanju, prema kome je zabranjeno nositi uniforme, oznake ili druga obilježja kojima se poziva ili podstiče na oružani sukob ili nasilje, kršenje ljudskih prava i sloboda i posebnih manjinskih prava i sloboda drugih lica, nacionalnu, rasnu, rodnu, vjersku ili drugu diskriminaciju, mržnju i netrpeljivost.

Od početka invazije Rusije na Ukrajinu, “Sveti Georgije Lončari” je u više navrata na društvenim mrežama izrazio podršku Ruskoj Federaciji. Čestitkom povodom proteklog 9. januara, dana Republike Srpske, grupa je navela “kako će dati krv” za ovaj entitet, “kao što su to ranije djedovi i očevi”.

BIRN BiH nije mogao dobiti komentar Letića na presudu i odluku o zamjeni kazne za novčanu.

Izvor: Radio Sarajevo

Ne propustite