Nakon hapšenja, oglasilo se i Tužilaštvo BiH: Zašto je uhapšen Dragan Šojić?

Objavljeno:24.05.2022 - 13:27
A A A Times Arial

Foto: Radio Sarajevo/arhiv

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su uhapsili jednu osobz zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela "Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja", "Pronevjera u službi", "Prevara u službi" i "Posluga u službi" propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Uhapšena osoba je sprovedena u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, a hapšenje je urađeno prema uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Prema nezvaničnim informacijama portala Radiosarajevo.ba iz SIPA-e, radi se o Draganu Šojiću, šefu Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

U međuvremenu se oglasilo i Tužilaštvo BiH čije saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Postupajući po nalogu tužioca Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici SIPA, na radnom mjestu u zgradi Zajedničkih institucija BiH lišili su slobode osumnjičenog Šojić Dragana (1961.) aktuelnog direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Navedeni osumnjičeni pod istragom je zbog koruptivnih krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlasti i pronevjere u službi, kao i krivičnog djela povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Provodeći istragu, Tužilaštvo BiH i SIPA prikupili su dokaze da je navedeni dužnosnik, počinio grube zloupotrebe položaja, u vezi dolaska i boravka na radnom mjestu, kao i zloupotrebe sredstava navedene institucije koristeći ih u privatne svrhe.

    Nadalje, osumnjičeni se tereti i za neprimjeren i nezakonit odnos prema zaposlenicima navedene službe i kršenje njihovih ljudskih prava, kao ravnopravnih građana i pripadnika konstitutivnih naroda u BiH.

Osumnjičeni će tokom dana biti predat postušajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog i donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu", navodi se u saopćenju.

Podsjetimo,  Šojić je bio svjedok odbrane Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu u decembru 2012. godine.

Svjedočio je u dvostrukom svojstvu, kao član srpskih općinskih organa u Novom Sarajevu i kao pripadnik Vojske Republike Srpske.

Izvor: Radio Sarajevo