20 zemalja šalje moćno oružje Ukrajini: Borbeni helikopteri, protubrodske rakete...

Objavljeno:24.05.2022 - 11:18
A A A Times Arial

Foto: Screenshot: YouTube


Oko 20 zemalja obećalo je poslati nove pakete vojne pomoći Ukrajini u trenutku kad je rat u toj zemlji ušao u treći mjesec, najavio je američki ministar obrane Lloyd Austin.

U razgovoru s novinarima u Pentagonu, Austin je rekao da je gotovo 20 lidera iz zemalja širom svijeta pristalo poslati Ukrajini napredno oružje. Konkretno, rekao je da je Danska pristala poslati lansere protubrodskih raketa tipa Harpoon s pripadajućim raketama kako bi pomogla Ukrajini obraniti svoju obalu.
Protubrodske rakete Harpoon

Rakete Harpoon mogle bi biti korištene kako bi potisnule rusku mornaricu dalje od ukrajinskih luka na Crnom moru i tako omogućile nastavak izvoza žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda. Radi se o krstarećim raketama koje lete nisko iznad površine mora te imaju domet oko 300 kilometara od obale.
"Mnoge zemlje šalju artiljerijsko streljivo koje je prijeko potrebno Ukrajini te obalne obrambene sutave, tenkove i ostala oklopna vozila. Ostale zemlje obećale su obučavati ukrajinske vojnike", rekao je Austin.
Artiljerija postaje sve važnija

Američki ministar obrane rekao je da je Češka nedavno Ukrajini donirala borbene helikoptere, tenkove i rakete, dok su Italija, Grčka, Norveška i Poljska najavile nove pošiljke artiljerijskih sustava i streljiva.

"U ovoj fazi rata prirodu bitke formira upravo artiljerija. U posljednjih nekoliko tjedana vidimo ozbiljne razmjene artiljerijske vatre", rekao je Austin.