Hrvatsko ministarstvo: Srbija ponovo pokušava da bude gazda u tuđem dvorištu

Objavljeno:23.05.2022 - 22:42
A A A Times Arial

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinović

Srbija nema pravo da podiže tužbe protiv hrvatskih građana na osnovu famoznog Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u postupcima ratnih zločina, kojim se samoproglasila nadležnom i uporno pokušava da bude gazda u tuđem dvorištu, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo branitelja.

Povodom izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Skupštine Srbije Ivice Dačića poslije podizanja srpske optužnice za ratne zločine protiv četiri oficira, hrvatskih pilota, zbog navodne naredbe da se raketira kolona izbjeglica kod Bosanskog Petrovca i Bosanskog Novog za vrijeme operacije Oluja u avgustu 1995, iz hrvatskog ministarstva su poručili da Hrvatska ne priznaje „srpsku kvazi-univerzalnu jurisdikciju“.

“Podsjećamo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je rat u Hrvatskoj počeo 1991. i to velikosrpskom agresijom koju je i sam svojim istupima svesrdno podržavao i podsticao, što je rezultiralo progonom i ubijanjem stanovništva, te brojnim počinjenim zločinima nad Hrvatima i drugim nesrpskim stanovništvom, koje u Srbiji sistemski prećutkuju i zanemaruju, iako Hrvatska i danas trpi posljedice brutalne velikosrpske agresije”, navodi se u reakciji hrvatskog ministarstva.

Povodom izjave Ivice Dačića da Srbija ima pravo da podnese tužbu protiv hrvatskih pilota, ministarstvo naglašava da je Hrvatska samostalna, suverena i nezavisna država i kao takva ne priznaje srpsku “kvazi-univerzalnu jurisdikciju”.Ističe se da Srbiji nije pošlo za rukom da bude “gazda u tuđem dvorištu” ni nametnutom Domovinskom ratu, kada se Hrvatska zahvaljujući svojim hrabrim braniteljima odbranila od velikosrpske agresije i oslobodila svoju okupiranu teritoriju, pobijedivši u svojoj borbi za nezavisnost”.

“To im neće uspjeti ni sada kada nam pokušavaju nametnuti i kolektivnu krivicu zazivajući saosjećanje prema srpskim žrtvama u Hrvatskoj, uz neutemeljene optužbe za koje tvrde da su u skladu sa svim međunarodnim konvencijama”, navodi se u saopštenju.

Uz to se zaključuje da Srbija ponovno pokušava da preuzme ulogu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju proglašavajući se nadležnom na teritorijama drugih suverenih, međunarodno priznatih država, bez ikakvih ograničenja koja su sastavni dio međunarodnog prava.

“Takav stav protivan je vladavini prava, međunarodnom pravu i međunarodnom krivičnom pravu. Ujedno, takav pristup prepreka je rješavanju otvorenih pitanja ne samo u području pravosudne saradnje, već i u pogledu riešavanja pitanja nestalih osoba”, ističe hrvatsko ministarstvo.

Takođe se podsjeća da je pravosnažnim presudama Haškog tribunala “utvrđeno je da vojno-policijska operacija Oluja nije bila udruženi zločinački poduhvat, već legitimna vojna operacija sa ciljem vraćanja okupirane teritorije”.

Ministarstvo branitelja smatra da se pravosudna saradnja mora zasnivati na načelu uzajamnog povjerenja, odnosno povjerenja jedne države da je pravni poredak druge države dovoljno kvalitetan da obezbijedi nepristrasno, pravično i učinkovito vođenje krivičnog postupka u toj državi, a ne da “iskrivljuje načela univerzalne jurisdikcije uvodeći svojevrsnu kvazi-univerzalnu jurisdikciju”.

Hrvatska očekuje od Srbije da poštuje međunarodne standarde i da, kako se ističe, pokaže istinsku volju za rješavanje otvorenih pitanja u okviru međudržavnih komisija.

Ministarstvo naglašava da je Hrvatska nadležna za sve svoje nastale građane u posljednjem ratu, ali i za sva ostala pitanja u vezi sa tim za Hrvatsku “najslavnijim razdobljem novije historije”. Srbija u tom pogledu, kako se zaključuje, može da doprinese dostavom traženih informacija o nestalima.