Zahiragić odgovorio Marić: “Moji uzori su Izetbegović, Malcom X, Martin L. King”

Bosna i Hercegovina
Zahiragić odgovorio Marić: “Moji uzori su Izetbegović, Malcom X, Martin L. King”
Politička analitičarka Ivana Marić podnijela je krivičnu prijavu protiv Harisa Zahiragića, zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, zbog toga što je, kako kaže, u stavljajući njene riječi u pogrešan kontekst podstakao svoje pratioce da iznesu salvu uvreda i prijetnji na njen račun.

Politička analitičarka Ivana Marić podnijela je krivičnu prijavu protiv Harisa Zahiragića, zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, zbog toga što je, kako kaže, u stavljajući njene riječi u pogrešan kontekst podstakao svoje pratioce da iznesu salvu uvreda i prijetnji na njen račun.

Vrlo brzo je uslijedio odgovor Zahiragića, u kojem tvrdi kako nije iznio nijednu prijeteću riječ.

Kako Zahiragić navodi, prijava Ivane Marić uslijedila je nakon prijave bh. rediteljke Jasmile Žbanić protiv njega, a nakon što je, kako je rekao, ‘osudio osporavanje ubijene djece u Sarajevu’.“Kada je Ivana Marić u pitanju, nju sam spomenuo radi lajka podrške na status Srđana Puhala i to sljedećim riječima: Podržala ga je propala kandidatkinja za dogradonačelnicu Sarajeva Ivana Marić, pitam se kako će ovaj put biti nagrađena? Prošli put ju je Trojka, nakon nazivanja Bošnjaka izmišljenom nacijom i nakon optužbi na račun Haškog tribunala na koji su, kako je rekla, uzaludno potrošeni novci, nagradila imenovanjem u upravljačke organe veoma značajne kulturne ustanove”, naveo je na početku odgovora objavljenog na Facebook nalogu Haris Zahiragić.

Dok Marić navodi da je objava podstakla na niz prijetnji upućenih njoj, Zahiragić tvrdi da u njegove riječi nisu bile prijeteće.

“Vidi li neko ovdje prijetnju? Naravno da ne vidi, jer je nema. Kada su komentari na mom postu u pitanju, trudim se da sve one koji sadrže prijetnje i uvrede, bilo meni ili nekome trećem, uklonim, naravno ne uspijem stići ni pročitati svaki, ne uspiju to ni portali koji imaju zaposlenike i kojima je to osnovna djelatnost”, napisao je.

Dodao je kako ne postoje javne ličnosti amnestirane od kritike.

“Ti lažni kumiri, u šta su jedni druge pretvorili, misle da imaju pravo na sve, a mi koji nismo dijelom njihovih grantovskih društava – niti želimo da budemo, da nemamo pravo ništa? Lijepo ste vi to sve smislili, ali u demokratskom društvu, koje smo skupo platili, ne može to baš tako. Odveć predugo ste cenzurisali ovaj narod i razvlačili mu pamet, neće vam to ubuduće prolaziti, barem ne neprimijećeno!”, riječi su Harisa Zahiragića.

Dodaje i da osuđuje svaku prijetnju, te da se od istih ograđuje.

“Lično sam, svakodnevno, meta desetina, nekada i stotina istih. Međutim, ne smije se nikome prijetiti, ni Puhalu, ni bilo kome ko ga podržava u takvom stavu, mi ne smijemo postati takvi ljudi. Međutim, to što osuđujem prijetnje, ne znači da ću mirno posmatrati javno osporavanje broja ubijene djece Sarajeva i njegovo umanjivanje za nekoliko puta. Ovaj put, pored mene je, indikativno, prijavljen i Faruk Kapidžić dia, radi nekog drugog statusa. Zašto baš nas dvojicu?”, upitao je Zahiragić.

Navodi kako broj reakcija na njegove i Kapidžićeve statuse prevazilaze brojke koje drugi sakupe na neistini.

“Prevazilaze i brojke koje njihovi politički nalogodavci i sponzori, iako predsjednici stranaka, sakupe, iako za razliku od njih ne sponzorišemo objave. Osim toga Faruk, kao sarajevsko dijete iz ugledne i intelektualne porodice, prema mom mišljenju, ali i mišljenju mnogih iz njegove struke, najbolji arhitekta u Bosni i Hercegovini, ne uklapa se u sliku SDA koju oni sistemski prave decenijama. Isti slučaj je sa mnom. Oni žele da nas prikažu kao neobrazovane primitivce. Rušimo im te stereotipe koje dugo grade. Kako ono Forto reče za međunarodni medij: “Seljaci su dobili rat”. Naš narod je europski, nećemo vam dozvoliti da nas dijelite na klase. Uostalom, sve i da mogu, bolji je meni i bliži čestit seljak, nego sva ova gradska autošovinistička i iskompleksirana FGR-ovština. Moji politički uzori su Alija Izetbegović, Martin Luther King, Malcom X…”, piše kantonalni zastupnik SDA.

Dodao je da ga prijave ne plaše.

“Pogotovo ovih koje nemaju nikakvog osnova, što će nadležni organi sigurno utvrditi i odbaciti. Naravno, nisam ja naivan, pa da ne shvatim ozbiljno ovu “operaciju”, jer postoji opravdana sumnja da ovu akciju prijavljivanja vode sa nekim političkim ličnostima, a koji su visoko pozicionirani u sigurnosnim strukturama, a o tome ćemo posebno, ako ove neozbiljne prijave urode bilo kakvim neprimjerenim i nesrazmjernim radnjama. Nema me u kriminalu, nema me u korupciji, nemam “oraha u džepovima”, pa uporno pokušavaju da mi stave na teret verbalni delikt. Ovaj posljednji napad, nije prvi, bilo je takvih stvari i ranije, kada su me za govor i istinu pokušavali sankcionisati. Ipak, vjerujem da u sigurnosno-pravosudnom aparatu još uvijek postoji više onih koji rade po pravu, nego po političkim nalozima. U svakom slučaju, za istinu i čast, nijedna cijena nije skupa!”, stoji u zaključku odgovora Zahirovića.

Podsjetimo, Marić je prijavu je podnijela i protiv svih osoba koje su na gore pomenutu objavu vrijeđali i prijetili da će ugroziti sigurnost nje i Žbanić, a do svega je došlo nakon što je Srđan Puhalo problematizirao broj djece ubijene u opkoljenom Sarajevu.

Ne propustite