DW: Njemački kancelar dolazi u BiH?!

Objavljeno:23.05.2022 - 20:22
A A A Times Arial

Foto: REUTERS

Njemački kancelar Olaf Scholz trebalo bi da posjeti Srbiju i susjedstvo 10. juna. Izvori DW-a kažu da je cilj dobra priprema samita Berlinskog procesa. Scholz bi trebao da posjeti i Bosnu i Hercegovinu.

Njemački kancelar Olaf Scholz trebalo bi da posjeti Srbiju 10. juna, potvrđeno je za DW iz srbijanskih diplomatskih izvora.

„Teži se tom datumu, ostaje još da se posjeta uskladi sa drugim zemljama u regionu“, rekao je taj izvor.

Prema njemu, Scholz će, pored Beograda, svakako posjetiti i Prištinu, a teži se da putovanje preraste u malu balkansku turneju sa posjetama Tirani i Skoplju, možda i Sarajevu.

Prethodno je novinar Frankfurter Allgemeine Zeitunga Mihael Martens na Tviteru prenio da Scholz dolazi u Beograd 10. juna. On je, pozivajući se na pouzdane izvore iz Berlina, naveo da će teme biti „energetika, ekonomija, srbijanska pozicija prema Rusiji“ i druge.Izvor DW-a kaže da Scholz teži da dobro pripremi samit Berlinskog procesa koji će se vjerovatno održati u avgustu: „Za razliku od bivše kancelarke Merkel, Scholz više ide ka konkretnim rješenjima. Stalo mu je da taj samit ne bude samo skupo putovanje, nego da se dođe do konkretnih rješenja.“

Cilj Berlinskog procesa je tjesnije povezivanje regiona Zapadnog Balkana, kroz slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga.
Macron kao kočničar

Osim pokušaja da se Beograd uključi u sankcije protiv Rusije, Scholz će pokušati i da ponudi nešto Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, kažu upućeni.

Naime, očekuje se da francuski predsjednik Emmanuel Macron nadalje blokira početak pregovora EU sa Skopljem i Tiranom. Zato će se, kažu izvori, samit EU-Zapadni Balkan pod francuskim predsjedavanjem u junu održati u Briselu, a ne u Parizu.

Macron i Scholz se razilaze u idejama o proširenju EU. Francuski predsjednik je nedavno podgrijao viziju o Evropi „u dvije brzine“, gdje bi države poput Srbije i susjeda imale mjesta samo u spoljnom prstenu, ali ne bi bile punopravne članice EU.
Visoko na listi prioriteta

Scholzova posjeta Balkanu novi je dokaz da je region visoko na listi prioriteta nove koalicije u Berlinu. Početkom maja su u posjeti Berlinu bili srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Tada je ocijenjeno da Scholzova vlada pridaje veliki značaj kosovskom problemu u svjetlu rata u Ukrajini. Scholz je tada prvi put rekao da „međusobno priznanje“ treba da bude dio sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine.