ZABORAVITE NA MENSTRUALNE GRČEVE: 10 namirnica spas tokom "onih dana"

Porodica i zdravlje
ZABORAVITE NA MENSTRUALNE GRČEVE: 10 namirnica spas tokom "onih dana"
Mnoge žene su isprobale gotovo sve u borbi sa menstrualnim grčevima, a čini sa da su oni iz mjeseca u mjesec sve uporniji.

Mnoge žene su isprobale gotovo sve u borbi sa menstrualnim grčevima, a čini sa da su oni iz mjeseca u mjesec sve uporniji.

Mnoge žene su makar jednom u životu morale da izostanu sa časa fizičkog, odu kući iz škole ili nerijetko i sa posla zbog menstrualnih grčeva.

Mali je broj onih srećnica koje mogu da se pohvale da te grčave nikad nisu ni osjetile.Čini se da je priroda u tom smislu daleko nepravednija prema ženama, budući da veliki broj dama skoro svakoga mjeseca muči muku sa bolovima usred ciklusa. Prema istraživanjima čak 85% žena ima simptome predmenstrualnog sindroma. Najteži simptom su menstrualni grčevi koji mogu biti različite jačine, a posebo su izraženi prvih dana krvarenja. Osim grčeva, tu je i glavobolja, natečenost, nadimanje, povećani apetit i promjena raspoloženja.

Preporuka je da se popije nešto od analgetika - lijekova protiv bolova, a najidelnije bi bilo ukoliko bi vam pomoglo nešto od "lijekova" na prirodnoj bazi.

10 namirnica, čijom ishranom ćete smanjiti grčeve:

1. Sjeme bundeve
Sjeme bundeve je bogato cinkom, mineralom koji smanjuje bol prilikom grčeva. Takođe sadrži i vitamin E koji je efikasan u smanjenju upalnih procesa.

Cink se može pronaći i u mahunarkama, nemasnom mesu i morskoj hrani.

2. Čaj od kamilice

Kamilica ima antizapaljensko dejstvo i ublažiće grčeve na sasvim prirodan način. Ona će popraviti raspoloženje i ojačati vaš imunitet.

3. Brokoli
Poznat kao jedan od retko efikasnih antikancerogenih nalirnica, brokoli je dobar i kod ubalžavanja stomačnih grčeva.

Ovo kupusasto povrće bogato je gvožđem i biljnim vlaknima, a uz to smanjuje bol, jača organizam i nadoknađuje vitamine izgubljene tokom krvarenja.

4.  Narandža

Poznato je da narandža sadrži magnezijum, kalijum i vitamin D u značajnim količinama i može da nam nadomjesti neuzimanje kravljeg mlijeka.

Takođe, možete pojesti nekoliko pomorandži početkom ciklusa i olakšati bolove.

5.  Limun
Poznat je kao najbolji prirodni izvor vitamina C u podizanju imuniteta i liječenju mnogih bolesti.

On će pomoći tijelu da apsorbuje gvožđe iz hrane.

Budući da žene najviše gube gvožđe tokom krvarenja, jako je bitno unjeti dovoljnu količinu vitamina C koji će povezati gvožđe u vašem organizmu. Zahvaljujući vlaknima limun ublažava spazam mišića i pomaže pri bolovima kod ciklusa.

6. Lubenica

Budući da u svom sastavu ima dosta vode, lubenica je sjajan izbor za nadoknadu izgubljene tečnosti, a uz to smanjuje i krvarenje i osjećaj naduvenosti. Čini se da je idalna pa je prava šteta što je nema i tokom ostatka godine.

7. Ananas
Bilo da uspijete da nabavite svjež ili konzerviran, ananas sadrži enzim bromelain koji je dokazano moguća alternativa u ublažavanju grčeva.

8. Kelj

U kelju ima kalcijum, magnezijum koje ne samo što smanjuju spazam kod menstrualnih grčeva, već podstiču jačanje kompletnog imunog sistema.

9. Banane
Banane obiluju magnezijumom, za koga znamo da ublažava menstrualne grčeve. One su i pune šećera pa se ne savjetuje da preterujete sa njima, ali jedna bi vam lako mogla smanjiti bolove.

10. Tuna

Najbolje riješenje za  prirodan unos Omega-3 kiselina je upravo tuna. Njome ne samo što ćete regulisati šećer, već ćete smanjiti i apetit tokom "onih dana".

Ne propustite