Džaferović za RSE: Spriječen Dodikov pakleni plan

Bosna i Hercegovina
Džaferović za RSE: Spriječen Dodikov pakleni plan
Radi se o neozbiljnoj izjavi, koja ne zaslužuje naročit komentar. Ko gubi ima pravo da se ljuti, kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), komentarišući zahtjev Milorada Dodika da podnese ostavku.

Radi se o neozbiljnoj izjavi, koja ne zaslužuje naročit komentar. Ko gubi ima pravo da se ljuti, kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), komentarišući zahtjev Milorada Dodika da podnese ostavku.

“Mislim da je to više izrečeno u kontekstu rasprave gospodina Dodika sa opozicijom u Republici Srpskoj, koja ga ovih dana optužuje da ne poznaje procedure i da je doživio poraz za porazom”, ističe Džaferović.

RSE: Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je izjavio prije šest dana da ste prekršili Ustav, jer nije bilo, kako tvrdi, usaglašenog stava Predsjedništva o Vašem govoru u Vijeću sigurnosti UN-a. Najavio je i da će, ukoliko ne podnesete ostavku, do iduće sjednice Predsjedništva zatražiti Vašu smjenu. Kako to komentarišete?

Džaferović: Ne mislim se uključivati u tu raspravu. Ko gubi ima pravo da se ljuti, a da li će proći ta inicijativa zaključite sami. Što se tiče same sjednice Vijeća sigurnosti, objavljeni su dokumenti koji potvrđuju da je gospodin Dodik jednostrano, bez saglasnosti Predsjedništva, poslao predsjedavajućeg Vijeća ministara da ode u Vijeće sigurnosti.

To je isto uradio 2007. godine, kada je poslao Nikolu Špirića, koji je, protiv volje Predsjedištva, potkopavao poziciju visokog predstavnika. Plan je bio da isto to urade i ovaj put gospodinu Schmidtu.

Na kraju, ne samo da smo spriječili da se taj pakleni plan ponovi, već smo predstavili objektivno stanje stvari i potaknuli međunarodnu zajednicu na čelu sa SAD da osudi aktivnosti vlasti RS kao secesionističke i protivne Daytonu, i uputi jasna upozorenja. Mislim da je gospodin Dodik nezadovoljan zbog tih poruka, ali moj posao nije da on bude zadovoljan, već da zaštitim interese države i Ustav, i za to mi ne treba njegovo odobrenje. To je moja ustavna obaveza.

Dodik nije neutralan

RSE: U kontekstu dešavanja u Ukrajini, ima li Predsjedništvo BiH zvaničan stav. Gospodin Komšić i Vi ste jasno izrazili ocjenu o ruskoj agresiji, dok se gospodin Dodik zalaže za neutralnost BiH. Vjerujete li da je moguć zajednički stav u dogledno vrijeme?

Džaferović: Predsjedništvo BiH ima zvaničan stav o Ukrajini. Još 2014. i 2015. godine, kada je počela agresija na Ukrajinu, u Donbasu i na Krimu, Predsjedništvo je dalo podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Sada kada je agresija potpuno eskalirala, naš stav je ostao isti i svi u BiH imaju obavezu da ga poštuju i pridržavaju se.

Ne možete poštovati suverenitet i teritorijalni integritet, a podržavati agresiju koja povređuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Stvar je u tome da ne možete biti neutralni, jer time pasivno podržavati agresora.

Na koncu, gospodin Dodik nije, čak, ni neutralan. On se na dan početka agresije susreo sa ruskim ambasadorom i nakon toga se više puta susretao s njime, pokazujući svaki put puno razumijevanje za ruske akcije u Ukrajini. Branioce Kijeva je nazvao naoružanim bandama. U intervjuu za Russia Today za rat je optužio Zapad. Dakle, on redovno ponavlja repertoar ruske propagande, a koliko je meni poznato nije se susretao sa ukrajinskim vlastima, niti pokazao razumijevanje za njihova stajališta. To se ne može nazvati neutralnošću.
 

Ne propustite