TRIK ISKUSNE DOMAĆICE

KAKO DA UZGOJITE ZAČINSKO BILJE NA TERASI: Sa ovom metodom nema greške, uspijeva čak i početnicima

Objavljeno:23.05.2022 - 22:45
A A A Times Arial

Foto: printscreen

Iskoristite ovo vrijeme da napravite male zalihe zdravih namirnica.

Svjež i domaći začin ne samo što će dati pravi, pun ukus vašim jelima, već će širiti svoj miris terasom i domom, a svojim zelenilom umiriće vaš prostor i učiniti vam da vaša prva jutarnja kafa kraj prozora ili na terasi bude potpuni užitak.Malu bašt začina možete imati i na svojoj terasi ukoliko ispoštujete ove jednostavne korake:

Sve što vam je potrebno su:

    veće tegle ili saksije
    kamenje (srednje veličine)
    humus
    voda
    sjemenje začina

Začini koji uspijevaju u teglicama:

    mirođija
    peršun
    nana
    vlašac
    bosiljak
    ruzmarin
    origano
KAKO POSADITIT ZAČINE?

Posaditi začine vrlo je lak proces. Dakle nabavili ste sve sa prethodnog spiska i sada je vrijeme da zasučete rukave. Prvo dobro operite tegle i ukoliko imate mogućnost izbušite rupe na njihovom dnu , ukoliko nemate tu mogućnost nemojte brinuti, kamenje će biti to koje će imati ulogu da apsorbuje suvišnu vodu.

Dakle u malo širu staklenu teglu na dno stavite kamenje, a potom ga prekrijte humusom do negdje sredine tegle. Potom ubacite sjeme začina koji ste odabrali i potom ga još malo prekrijte humusom (ne više od 1 cm debljine). Zalijte zemljište i teglu stavite kraj prozora ili na terasu.

DODATNI SAVJETI:

Jako je važno da vam tegle budu na svjetlom mjestu. Takođe začine ne treba mnogo zalivati 2 puta nedeljno sasvim je dovoljno. Kada primijetite da je zemlja dovoljno suha tada dodajte nekoliko kapi vode, ali opet vodite računa da ne pretjerate kako vam biljka ne bi istrulila. Kada biljka olista redovno je orezujte kako bi ponovo rasla i širilla se. Potrudite se da ponekad koristite dohranu za vaše začine, a najjednostavniji i najlakši način da je pripremite sami jeste pomoću ljuski od jajeta.

novi.ba/stil.rs