Željko Komšić: Ne smijemo se uspavati, posljedice će biti katastrofalne

Objavljeno:23.05.2022 - 17:46
A A A Times Arial

Foto: printscreen

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas da je sada već potpuno jasno svima da HDZ nije odustao od svog plana da blokira održavanje izbore ove jeseni, a sada je privolio i svoje partnere iz SNSD-a da ih podrže u tome.

Dodao je da ovaj put to rade tiho - javno govore da su za izbore, a ustvari koriste sve mehanizme da spriječe CIK BiH da dođe do novca kako bi izbori bili organizirani.

"Mislim čak da imaju podršku šačice odmetnutih predstavnika međunarodne zajednice, a sve kako bi se nakon odgađanja izbora opet vratili pregovorima oko izbornog zakona.


To su isti ljudi koji bez obzira na javne stavove institucija i zemalja koje predstavljaju, već godinama pokušavaju Čoviću dati ono što želi. Srećom, oni su manjina, i neće im uspjeti spletkarenje", naveo je Komšić.

Smatra da je apsolutni prioritet svih probosanskih stranaka da izbori budu održani.

"Čini mi se da su se neki uspavali, a to ne smijemo sebi dopustiti, jer će posljedice biti katastrofalne. Odgađanje izbora samo jedan mjesec dana će vjerovatno značiti i odgađanje u nedogled. Moramo svi djelovati zajednički prema međunarodnoj zajednici. Ako zbog Čovićevih i Dodikovih blokada ne prebacimo sredstva već ove sedmice, a ne vidim kako će to biti moguće, visoki predstavnik mora donijeti odluku", poručio je Komšić.

Izvor. Radio Sarajevo