Zbog nestašice: Vojska SAD prebacila više od 31 tonu hrane za bebe iz Evrope

Svijet
Zbog nestašice: Vojska SAD prebacila više od 31 tonu hrane za bebe iz Evrope
,

Vojska SAD prebacila je iz Njemačke avionom više od 31 tonu hrane za bebe, nakon što je predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) objavio početak operacije "Fly Formula" koja treba da od evropskih proizvođača osigura dovoljne količine hrane za američko tržište.

Brajan Diz (Brian Deese), direktor Nacionalnog ekonomskog vijeća, rekao je za CNN da bi avion koji nosi više od 31 tonu hrane za bebe, te da je to dovoljno za pola miliona boca, a koji je u nedjelju ujutro sletio u Indianapolis iz zračne baze Ramstein u Njemačkoj trebao pokriti oko 15 posto nestašice proizvoda u cijeloj zemlji.

Oko 45 posto proizvoda za dječiju hranu nije bilo na zalihama širom Sjedinjenih Američkih Država.

Do problema sa zalihama hrane za bebe u SAD-u je došlo nakon što je Abbot, jedan od četiri proizvođača koji u SAD-u proizvode 90 posto dječije hrane, obustavio proizvodnju u svojoj fabrici u Mičigenu. Proizvodnja je zaustavljena jer se pojavila bakterija koja je dovela do smrti dvoje djece koja su konzumirala hranu.

Džo Bajden, predsjednik SAD-a, je prošle sedmice pokrenuo Zakon o odbrambenoj proizvodnji kako bi ubrzao proizvodnju hrane za djecu i osigurao uvoz iz inostranstva.

Službenica State Departmenta, Kate Brener je na Twitter-u napisala da će se isporuka hrane iz Evrope obavljati vojnim avionima preko zračne baze Ramstein u Njemačkoj.

Ne propustite