5 KLJUČNIH NAVIKA LJUDI KOJI SU SNIZILI HOLESTEROL BEZ LIJEKOVA: Jednostavno je, samo POJAČAJTE unos ovih namirnica!

Objavljeno:22.05.2022 - 23:30
A A A Times Arial

Foto: printscreen

Postoje prirodni načini da snizite holesterol - pojačajte unos određenih namirnica!

Povišen holesterol može izazvati pojavu kardiovaskularnih bolesti, ali postoje prirodni načini kojima možete da ga snizite.

Sve što je potrebno, jeste da usvojite navike u ishrani koje izdvajaju ljekari, jer su pokazale sjajnu efikasnost kod ljudi koji imaju zdrav nivo holesterola.

Evo 5 ključnih navika:

Jedite ovsenu kažu za doručak

"Imam porodičnu istoriju visokog holesterola, tako da sam svjesna svoje ishrane i uspijela sam da održim svoj holesterol na zdravom nivou, a bez ikakvih lijekova", kaže nutricionista Kristina Laboni.

"Ovsena kaša sadrži vrstu vlakana koja pomaže u snižavanju holesterola u našoj krvi. Uvijek je dobro fokusirati se na ono što možete da dodate svojoj ishrani, a ne da oduzmete. Često pravim veliku količinu koju mogu da podgrijem tokom cijele nedelje", istakla je ona.

Izjbegavajte slatke napitke

Potrudite se da izbjegavate pića zaslađenih šećerom kao što su gazirana pića, kokteli, slatki čajevi i kafa. To će pomoći održavanju holesterola.

Grickajte orahe

Masti su suštinski deo zdrave ishrane, ali određena mast je užasna za vaš holesterol. Trans masne kiseline koje se nalaze u upakovanoj i visoko obrađenoj hrani poput kolačića, krekera, pržene hrane, peciva, povećavaju nivo holesterola.

Orasi su puni biljne verzije omega-3 masnih kiselina koje su zdrave za srce, a za koje se pokazalo da snižavaju holesterol i trigliceride.

Unosite proteine

Ljudi koji imaju niži holesterol imaju tendenciju da "uživaju više u biljnim proteinima kao što su pasulj i mahunarke umjesto crvenog mesa, koje je bogato mastima", kaže nutricionista i dodaje:

Nutricionisti predlažu da ograničite unos masnog mesa, kajmaka, sladoleda, kokosovog ulja.

Jedite više ribe

Riba poput lososa, sardina, tunjevine, sadrže velike količine omega-3 masnih kiselina koje su zdrave za srce, za koje se zna da smanjuju trigliceride, masnoću u krvi koja dovodi do rizika od srčanih bolesti.