Šolc izjavio: Njemačka želi plin iz Senegala

Svijet
Šolc izjavio: Njemačka želi plin iz Senegala
.

Njemačka nastoji pokrenuti energetske projekte sa Senegalom, rekao je kancelar Olaf Šolc (Scholz) u nedjelju tokom svoga prvoga putovanja u Afriku u trenutku kada rat u Ukrajini i diže cijene energije i hrane.

Šolc je trodnevni posjet Africi započeo u Senegalu, zemlji koja posjeduje milijarde kubika zaliha plina te se očekuje da će postati veliki proizvođač plina u tome području.

Njemačka nastoji umanjiti ovisnost o ruskom plinu zbog invazije na Ukrajinu. Započela je razgovore sa senegalskim vlastima o vađenju i ukapljivanja prirodnoga plina, rekao je Šolc.

- To je pitanje kojime se vrijedi ozbiljno pozabaviti - rekao je na press konferenciji sa senegalskim predsjednikom Makijem Salom (Macky Sall) te dodao da je objema državama u interesu da razgovori napreduju.

Šolc je rekao da je Njemačka također zainteresirana za senegalske projekte s obnovljivom energijom.

Sal je kazao da je Senegal spreman raditi na opskrbljivanju evropskoga tržišta ukapljenim zemnim plinom, LNG-om. On predviđa da će Senegal proizvesti 2,5 miliona tona iduće godine, te 10 miliona tona do 2030.

Što se tiče istraživanja plina, finansiranja projekta i drugih pitanja, Sal je kazao da će uzeti sve u obzir, te da je "voljan sarađivati s Njemačkom u ovome kontekstu".

Njemačka je pozvala Senegal, koji trenutno predsjeda Afričkom unijom, i Južnoafričku republiku da gostuju na skupu G7 koji će se održati u Njemačkoj u junu.

Obje afričke zemlje suzdržale su se od glasanja o rezoluciji Ujedinjenih naroda protiv ruskog napada na Ukrajinu, koji Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom.

Kao predsjedatelj Afričke unije, Sal je kazao da mnoge afričke zemlje nisu htjele birati stranu u ratu, iako su osuđivale invaziju.

- Vrlo je jasno želimo mir. Radimo na deeskalaciji, prekidu vatre, dijalogu… to je stajalište Afrike - kazao je. 

Sall je dodao da će posjetiti Moskvu i Kijev u idućim sedmicama.

Sukob u Ukrajini, koja je veliki dobavljač žitarica i hrane, uzrokovao je prekide u opskrbi zbog kojih je narasla cijena hrane i energije u Africi.

- Izrazio sam veliku zabrinutosti kancelaru Šolcu zbog utjecaja rata - rekao je Sal, te zatražio međunarodnu pomoć kako bi se ublažile posljedice koje Afrika trpi.

Ne propustite