SEMIR EFENDIĆ RAVNO U SRIDU: "RS i Herceg-Bosna su naši Donjeck i Lugansk. U bloku stranka oko Bećirovića ne vidim nikakav program osim ideje da se vlast otme od SDA

Bosna i Hercegovina
SEMIR EFENDIĆ RAVNO U SRIDU: "RS i Herceg-Bosna su naši Donjeck i Lugansk. U bloku stranka oko Bećirovića ne vidim nikakav program osim ideje da se vlast otme od SDA
.

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić izjavio je za televiziju Hayat, da je ključni problem Bosne i Hercegovine u tome što se članovi Predsjedništva BiH razumiju kao predstavnici naroda iz kojih dolaze.

"To je pogrešno i protivno Ustavu BiH. Potenciranje priče o Izbornom zakonu ima za cilj raspad BiH. 30 godina poslije učlanjenja u UN nalazimo se između unutrašnjeg separatizma i nerazumijevanja Evrope za našu zemlju. Hrvatska pogrešnim tumačenjem Ustava BiH unutar EU nastoji prikazati da Bošnjaci Hrvatima biraju člana Predsjedništva BiH, što nije tačno. Ključni problem je u tome što se članovi Predsjedništva BiH razumiju kao predstavnici naroda iz kojih dolaze. To je pogrešno i protivno Ustavu BiH. Svaki od njih se bira iz reda naroda kojem pripada i sa teritorije jednog od entiteta, ali treba da predstavljaju sve građane. Zanimljivo je da toliko godina nakon osamostaljenja BiH međunarodni zvaničnici nisu shvatili suštinu problema u BiH, poput entitetskog glasanja u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i veta u Domu naroda. Priča o Izbornom zakonu proističe iz želje da se BiH prikaže nefunkcionalnom i time trasira put u njen raspad. Mi u BiH imamo svoj Donjetkst I Lugansk u vidu entiteta RS i namjere oživljavanja paradžrave Herceg-Bosne", objasnio je Efendić.

Dodaje da se vlast u Hrvatskoj više bavi Izbornim zakonom BiH negoli vlastitim građanima.

"Čović je ohrabren odnosom EU prema pitanju održavanja izbora. HDZ pokušava lobirati u Zagrebu za promjene Izbornog zakona po svojoj mjeri uporedo sa blokadom donošenja odluke o finansiranju izbora. Ako susjedna Crna Gora kao višeetnička zemlja može biti funkcionalna, postavlja se pitanje zašto to ne bi bila i BiH. Zanimljivo je da je kompletna vanjska politika Hrvatske usmjerena na pitanje izmjena Izbornog zakona u BiH. Zamislite da je Milanović pisao generalnom sekretaru NATO-a o tome. Kakve veze te stvari imaju jedna sa drugom", upitao je Efendić.

Identično mišljenje ima i kada je u pitanju dvolična politika međunarodne zajednice.

"Većina evropskih država se upliće u unutrašnja pitanja BiH preko svojih ambasada. To sve ukazuje da naša zemlja ne funkcioniše kao demokratska država. Hrvatska trenutno ima ogromne unutrašnje probleme sa svojom diplomatijom, pa izlaz traži u miješanju u bh. politiku, jer je to lakši posao nego se suočiti sa problemima u svom dvorištu. Mi čak imamo institucije i političare pomoću kojih oni dolaze do utjecaja u BiH, zato što nismo demokratska zemlja. Za BiH rješenje su istinske evropske vrijednosti, a ne ono što nam evropske birokrate nameću. Dodik je posljednjih mjeseci iznosio nezamislive uvrede na račun pojedinih zemalja poput Njemačke i njenih vojnika, a danas se pretvara kao zagovarač evropskog puta BiH. Njemu se ne može vjerovati, on ima jasne separatističke namjere. Sada se ušutio i prepustio Čoviću da blokira procese, jer njih dvojica imaju iste namjere. Iako su mu izrečene američke i sankcije Velike Britanije, Evropa ga hrani 'bijelim hljebom' i koristi sve povlastice na vlasti", navodi Efednić.

Efendić upozorava da Rusiju ne smijemo potcijeniti u pogledu uplitanja na ovdašnje prilike.

"Prijetnje Rusije ka Balkanu nisu bezazlene, oni su spremni doći svojom vojskom na ovaj teritorij ako im prođu njihovi ciljevi pomoću manjeg bh. entiteta. Zbog toga je važno da BiH ne bude dodatno fragmentirana. Proruski utjecaj se poprilično osjetio u BiH sve do zapadnih sankcija, pa je sada znatno manji", smatra Efendić.

Prema njegovom mišljenju, Srbija se danas nalazi na prekretnici.

"Srbijanska vanjska politika se nalazi u velikom ćorsokaku, to je priznao i sam Vučić, što će iskoristiti Kosovo, dok će BiH opet platiti cijenu. Sa Vučićem treba uvijek oprezno uz respekt kao predsjednika države. Uporno pokušava voditi dijalog sa narodima u BiH, zato ga treba vratiti i uputiti na bh. institucije", mišljenja je Efendić.

Rad bh. pravosuđa i presude visokorangiranim pripadnicima Armije RBiH Efendić vidi kao nastojanje izjednačavanja žrtve i agresora.

"General Sakib Mahmuljin je nakon izricanja presude završio u bolnici, što javnost skoro da ne zna. On je u Haagu jasno oslobođen odgovornosti. Zatim se podiže optužnica za Dobrovoljačku. U Sarajevu tokom agresije nisu rušeni vjerski objekti, niti je bilo zločina, ali neki žele izjednačiti krivicu. I prebrojavanje ubijene djece opkoljenog Sarajeva ide u tom smjeru. U međuvremenu sarajevska javnost je preokupirana revizijom presude BiH protiv Srbije. Više se bavimo temama iz prošlosti dok nam se dešavaju mnogo opasnije stvari trenutno", kazao je Efendić.

Govorio je i o kandidaturi Harisa Silajdžića.

"Dr. Haris Silajdžić je jučer izjavio da se neće kandidovati za Predsjedništvo BiH. Smatram da nam treba takav diplomata u vanjskoj politici. Zbog toga smo insistirali da on bude kandidat, ali je on svoje mjesto prepustio mlađima", kazao je Efendić.

Vlast Trojke u Kantonu Sarajevo ocjenjuje kao bezidejnu.

"Mi smo podnijeli kanidaturu za člana Predsjedništva BiH. Još je rano za licitiranje imenima. Moguće je i da podržimo nekog od drugih kandidata. Ne bih nikada sarađivao sa Našom strankom, jer to nije patriotska snaga koja iskreno radi za BiH. U tom bloku stranka oko Bećirovića ne vidim nikakav program osim ideje da se vlast otme od SDA. Aktuelna vlast u Kantonu Sarajevo je primjer loše prakse. Sarajevo se ne razvija, ja to kao načelnik općine mogu da kažem. To je grad zaustavljen u svom razvoju. Jedina ulaganja Trojke su iz kredita, ništa se ne izdvaja iz vlastitih sredstava. Svjedoci ste da imamo ambulante bez doktora i prljav grad. Sada se spominje osnivanje komunalne policije kako bi se zaposlilo dodatnih stotinu ili više radnika na budžet", zaključio je Efendić.

Ne propustite