KATASTROFA U PARLAMENTU BIH: Dušanka Majkić u centru ozbiljnog skandala!

Bosna i Hercegovina
KATASTROFA U PARLAMENTU BIH: Dušanka Majkić u centru ozbiljnog skandala!
.

Naša stranka objavila je da Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije usvojio izmjenu Zakona o Vijeću ministara kojom bi bilo osigurano najmanje 40 posto manje zastupljenog spola u svakom narednom sastavu Vijeća ministara BiH.

To su tražile zastupnice Mirjana Marinković-Lepić i Aida Baručija iz Kluba Naša stranka – Nezavisni blok.

Navode da je protiv postizanja ravnopravnosti spolova u Vijeću ministara bila i Dušanka Majkić iz SNSD-a, dok su suzdržane bile Lidija Bradara i Marina Pendeš iz HDZ-a BiH.

Značajno je napomenuti da su Pendeš i Majkić također članice Zajedničke komisije za ljudska prava.

"Ovakvi rezultati glasanja samo pokazuju da podrška vladajućih stranaka ravnopravnosti ostaje samo na deklarativnom nivou. Iako bi članovi i članice komisija koje u fokusu svoga rada imaju ravnopravnost spolova i ljudska prava trebali biti prvi u borbi za ostvarivanje jednakosti, to se prilikom glasanja ne vidi.

Činjenica da su neke žene glasale protiv i bile suzdržane govori u prilog tezi da je za postizanje ravnopravnosti spolova mnogo važnije koju ideologiju slijedi političarka ili političar nego kojeg su spola.

Očigledno je da postoje retrogradne politike i ideologije te da se na njihove predstavnice, kao ni na predstavnike, ne može računati u provedbi ravnopravnosti spolova", rekla je Marinković-Lepić.

Naglasila je da se takvim ponašanjem pokazuje koliko se u Bosni i Hercegovini krši Zakon o ravnopravnosti spolova.

Iz Naše stranke napominju da je prijedlog Mirjane Marinković-Lepić i Aide Baručije dobio pozitivna mišljenja potrebnih institucija i Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Predstavnički dom ga je usvojio u junu 2021. Međutim, i tada, od 11 zastupnica u Predstavničkom domu, njih pet nije podržalo taj Prijedlog zakona.

Posebno poraznim smatraju da su protiv bile Snježana Novaković-Bursać, prva zamjenica predsjedavajućeg Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova, kao i Ljubica Miljanović, članica iste te komisije, obje iz SNSD-a.

Miljanović je također članica Zajedničke komisije za ljudska prava, a druga zamjenica predsjedavajućeg ove komisije Darijana Filipović iz HDZ-a BiH je također glasala protiv tog Prijedloga zakona, saopćeno je iz Naše stranke.

Ne propustite