OTKRIVENO KAKO ZRAČENJE MOBILNOG UTIČE NA TIJELO: Količina kalcijuma vrtoglavo raste, a evo šta to radi mozgu!

Objavljeno:22.05.2022 - 21:57
A A A Times Arial

Foto: printscreen

Da li su mobilni telefoni štetni po zdravlje?

Vječita polemika među naučnicima...

Tema o kojoj se polemiše još otkako su mobilni telefoni počeli masovnije da se koriste, jeste kako utiču na zdravlje i da li zračenje može da nam naškodi. I danas, decenijama kasnije, mišljenja su podjeljena.

Neki smatraju da je upotreba mobilnih potpuno bezbjedna, dok drugi kažu da je treba svijesti na minimum i da telefone ne treba držati uz uho jer tako škode mozgu... Možda ste i primijetili u posljednje vrijeme kako sve više ljudi razgovara tako što drži telefon u ruci, primaknut usnama, kao da "barata" diktafonom...Jedna od novija studija iznjela je zaključke koji neće obradovati nikog od nas. Naučnici tvrde da postoji veza između zračenja koje emituju ovi aparati i Alchajmerove bolesti.

Studija objavljena u časopisu "Current Alzheimer Research" navodi da stalna upotreba mobilnih telefona i Wi-Fi rutera dovodi do povećanja kalcijuma u ​​mozgu i, samim tim, povećava rizik od razvoja Alchajmerove bolesti.

Stručnjaci sa Američkog Nacionalnog instituta za rak napominju da ne postoji veza između elektromagnetnog zračenja i maligniteta, ali napominju da to može da uzrokuje nesanicu, glavobolju i razdražljivost.

Promjene u mozgu koje kasnije dovode do Alchajmerove bolesti mogu da se jave i 25 godina prije pojave prvih simptoma. Razne studije su primijetile da smanjenje izloženosti elektromagnetnom zračenju smanjuje fazu početnog negativnog uticaja na moždane procese.