KONAČNO NEKO ISKREN Francuski ministar: Ne želim da se Ukrajincima prodaju laži, ne mogu ući u EU...

Svijet
KONAČNO NEKO ISKREN Francuski ministar: Ne želim da se Ukrajincima prodaju laži, ne mogu ući u EU...
,

Za ulazak Ukrajine u Evropsku uniju trebat će "vjerovatno 15 ili 20 godina", rekao je francuski ministar evropskih poslova preporučivši da Kijev u međuvremenu uđe u evropsku političku zajednicu, kako je predložio predsjednik Makron (Emmanuel Macron).

- Treba biti iskren. (...) Ako kažemo da će Ukrajina ući u EU za šest mjeseci, godinu ili dvije godine, lažemo. To nije istina. Vjerovatnije za 15 ili 20 godina, a to je jako dugo razdoblje - rekao je Klement Bjune (Clément Beaune) za Radio J.

- Ne želim da se Ukrajincima prodaju iluzije i laži. Ako se Ukrajincima kaže "Dobrodošli u EU, ali niste dobro čitali sitna slova na dnu ugovora, a to je zapravo za 15 godina", mislim da ćemo razočarati cijelu generaciju Ukrajinaca. U međuvremenu, Ukrajincima dugujemo (...) politički projekt u koji mogu ući - kazao je Bjune.

Evropska politička zajednica, koju je predložio predsjednik Makron "komplementarna je EU" i "može ponuditi politički i konkretan projekt zemljama koje nisu u srcu Evropske unije, a žele mu se približiti rekao je.

- Ali to ne znači da su vrata zatvorena, naprotiv, ona su otvorena - kazao je Bjun, ukazavši na prednosti poput "slobodnog kretanja po Evropi" i "djelomične koristi od evropskoga proračuna za obnovu" Ukrajine ili možda zajedničke energetske politike.

Pitanje proširenja Unije na Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju stvara kontroverze i nesuglasice unutar Unije.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba osudio je u četvrtak "drugorazredni tretman" koji stiže iz "nekih prijestolnica" kada je riječ o ukrajinskoj kandidaturi za pridruživanje EU.

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) u četvrtak je rekao da nije sklon da se Ukrajini odobri pridruženje Evropskoj uniji "na prečac" jer pristupni proces "nije stvar nekoliko mjeseci ili godina".

Ne propustite