Pet ključnih stvari koje bi mogle odrediti dalji tok rata na istoku Ukrajine

Svijet
Pet ključnih stvari koje bi mogle odrediti dalji tok rata na istoku Ukrajine
.

Rat u Ukrajini, naročito u njenom istočnom dijelu iz dana u dan postaje sve teži, a analitičar i dopisnik BBC-a Jonathan Beale analizirao je šta bi moglo da okrene stvari u korist jedne ili druge strane u ovom sukobu.

Iako je prema njegovom mišljenju Rusija i dalje dominantna sila koja ima značajnu vojnu moć, ona nije ostvarila brzu pobjedu kako je planirano. Zbog toga, u ovoj fazi rata može se govoriti o nekoliko ključnih momenata koji bi mogli okrenuti rat na jednu ili drugu stranu.

Dobici i gubici

Na sjeveru države, ukrajinska kontraofanziva uspješno je potisnula ruske snage oko Harkova. S druge strane, Rusija je na jugu u potpunosti preuzela kontrolu u lučkom gradu Mariupolju.

"Ono što se dogodilo u Mariupolju i Harkovu naglašava plimu i oseku ovog sukoba. Taj obrazac skupih dobitaka i gubitaka sada se ponavlja na istoku države. Rusija ostvaruje mali, ali stabilan napredak u Donbasu. Međutim, i ona trpi neuspjehe naročito kada je uništeno desetine oklopnih vozila koja su pokušala prijeći rijeku Sjeverni Donjeck", ističe se u analizi.

Prednost Rusije - artiljerija

Na istoku Ukrajine, dominantno oružje u sukobu je upravo artiljerija. Bivši brigadir britanske vojske Ben Barry izjavio je kako će upravo artiljerija biti ključna i u Donbasu u narednom periodu.

"On predviđa da će artiljerija biti glavni uzrok žrtava na obje strane u narednim sedmicama i mjesecima. Zapadni zvaničnici su istakli značajne ruske gubitke, ali bili su manje spremni davati procjene ukrajinskih žrtava", navodi se.

Iako Ukrajina prima teško naoružanje sa Zapada, uključujući i američke haubice M777, ona još uvijek nije ostvarila nadmoć u ovom segmentu u odnosu na Rusku Federaciju.

Taktika

Još jedan bitan segment sukoba u Donbasu jeste sama taktika koju koristi i jedna i druga strana. Rusija koristi svoju artiljeriju i raketne bacače kako bi vezala ukrajinske snage koje su ukupane duž dobro pripremljenih odbrambenih linija.

"Rusija vrši pritisak iz dva glavna pravca - od Izjuma na sjeveru i sa zapada oko grada Sjeverodonjecka. Napravili su ograničen napredak u oba smjera", ističe analitičar.

Također, vojni analitičari ističu kako Rusija pokušava u potpunosti uništiti ukrajinske snage na ovom dijelu prisiljavajući ih da koncentrišu snage na ključnim tačkama da bi ih nakon toga gađali artiljerijom.

"Vojni analitičari vjeruju da je Ukrajina zbog toga vjerovatno pretrpjela značajne gubitke. Međutim, Ukrajina će i dalje moći da koristi urbana područja u Donbasu kako bi usporila napredovanje ruske vojske. Borbe u gradu, kao što se pokazalo tokom ovog rata ranije, idu u prilog onome ko se brani", pojašnjava se.

Ruske "Frankenštajn snage"

Iako ruski zvaničnici tvrde kako država nema problem s vojnim jedinicama, vojni stručnjaci ističu kako Rusiji nedostaje značajan broj vojnika koji bi joj bili potrebni za veći napredak na istoku.

"Malo je vjerovatno da će preraspoređivanje snaga iz Harkova i Mariupolja napraviti razliku. Rusiji još uvijek nedostaje ljudstva, naročito pješadije. Rusija je pokušala da rekonstruiše i kombinuje neke od svojih već 'uništenih' jedinica koje se zbog toga nazivaj u 'Frankenštajn' jedinice", naglašava se.

Kohezija jedinica i moral unutar vojske vjerovatno će i zbog toga biti loš.

"Nedavna procjena Ministarstva odbrane Velike Britanije pokazuje da su ruski komandanti suočeni s veliki pritiskom da brzo ostvare rezultate i zbog toga će vjerovatno preraspodijeliti snage bez adekvatne pripreme", navodi BBC.

Zbog toga, Rusija na svaki način nastoji riješiti ovaj problem.

"To uključuje i mobilizaciju starijih od 40 godina i nuđenje kratkoročnih vojnih ugovora za popunjavanje svojih redova. Međutim, obnova i obuka zahtijevaju vrijeme", zaključuje se.

Dugi rat

Na kraju analize, BBC ističe kako niko ne misli kako će se rat u Ukrajini okončati brzo.

"Rusija napreduje, ali veoma sporo. Malo je vjerovatno da će ishod rata zavisiti samo od vojne moći. Rusija će također koristiti ekonomske i političke poluge kako bi Ukrajini nanijela što je moguće više štete. Dok je ruska ekonomija pogođena zapadnim sankcijama, ukrajinska će patiti još više. Očekuje se da će BDP Rusije pasti za 12 posto tokom naredne godine, ali bi ukrajinski BDP mogao pasti i za 50 posto. Ruska blokada Crnog mora nanosi značajnu štetu", zaključuje se u analizi BBC-a.

Izvor:Klix

Ne propustite