Finska od jutros više ne dobiva ruski plin

Svijet
Finska od jutros više ne dobiva ruski plin
Prekinut je izvoz ruskog plina u Finsku, potvrdila je finska državna kompanija Gasum, prenose strane agencije.

Prekinut je izvoz ruskog plina u Finsku, potvrdila je finska državna kompanija Gasum, prenose strane agencije.

"Vrlo je žalosno što će isporuka prirodnog plina prema našem ugovoru o opskrbi sada biti zaustavljena. Međutim, pažljivo smo se pripremali za ovu situaciju i osigurali da ne bude smetnji u mreži prijenosa plina", priopćila je jučer finska kompanija Gasum dodavši da je postavila zamjenske opskrbne mreže nakon što su dobili obavijest Gazproma da će zaustaviti dotok prirodnog plina od subote ujutro.

Gasum je odbio plaćati Gazpromu plin u rubljama kao što je Rusija bila zatražila od europskih zemalja.

"Gazprom Export obavijestio je u petak 20. svibnja popodne Gasum da će isporuka prirodnog plina Finskoj po ugovoru s Gasumom biti prekinuta u subotu 21. svibnja u 4 sata ujutro po GMT-u", priopćio je Gasum.

Tvrtka će nastaviti opskrbljivati finske kupce plinom iz drugih izvora preko plinovoda Balticconnector.

Iako najveći dio plina koji se koristi u Finskoj dolazi iz Rusije, plin čini samo 5 posto godišnje energetske potrošnje u toj zemlji.

Finska je ovaj tjedan podnijela zahtjev za pridruživanje NATO-u, potez koji je razbjesnio Rusiju, koja se dugo žalila da zapadni obrambeni blok zadire preblizu njezinim granicama i koja je pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu kako bi, uz ostalo, zaustavila vladu te zemlje da razmotri članstvo u NATO-u i snažniju povezanost sa Zapadom.

Ne propustite