NAPUSTILA HRVATSKU, SAD ŽIVI U KINI: Ovako izgleda život čuvene Štefice Cvek, SKROZ SE PROMIJENILA

Objavljeno:20.05.2022 - 18:47
A A A Times Arial

Čuvena glumica, doktor nauka i naučnica Vitomira Lončar godinama sa suprugom živi u Kini, a sada u intervjuu za "Večernji list" otkriva kako izgleda njen život u ovoj zemlji koju je zadesio novi talas korona virusa.

"Odluka da odemo u Kinu donijeta je u novembru 2015. a u penziju sam otišla tačno mjesec dana prije toga. Da, penzija je bila 1.700 kuna (26.526 dinara), ali su mi dali 400 kuna (6.241 dinara) iz drugog puta, tako da je skočila na 2.100 (32.776). Kinezima su potrebni stručnjaci. Naša dijaspora ovde je visokoobrazovana. U Kini ne možete da dobijete radnu dozvolu ako nemate završen fakultet i reference. Sa doktoratom sam u Kini poželjan stručnjak. Suprug je u dva mandata bio glavni advokat svjetske organizacijepozorišta za djecu, dakle, imao je najvišu moguću poziciju na svijetu u svom području. Takve ljude ovde ne pitaju za godine", rekla je Vitomira Lončar za "Večernji list".

Igrala je nedavno u predstavi za djecu na kineskom jeziku u kojoj je sama na sceni, a predstava traje oko 50 minuta.

"Bio je to velik izazov, ali je moja najvažnija karakteristika jeste to da sam uporna. Ne odustajem. I kada je bilo najteže, nisam se uzrujavala, znala sam da uspijem. Ne pobeđuju ni najlepši ni najpametniji ni najspretniji nego samo – uporni. Imaju Kinezi jedan idiom, Bo Bie Qian Li, koji govori o sporoj kornjači koja stiže do cilja, polako, ali sigurno. E, ja sam ta kornjača (smijeh)", ispričala je, a prenosi "Večernji hr".

31641847-1695775200488248-5865588096858324992-n

foto: Facebook

Vitomira je tokom prethodnog karantina napisala knjigu, a sada se sprema da režira pozorišnu predstavu. Zanimljivo je da je u Kini snimljen dokumentarni film o njoj i njenom suprugu. Napomenula je da je to bilo nevjerovatno iskustvo, dok je na konstataciju da se u Kini veoma poštuju stariji ljudi, rekla:

"Što se tiče starijih ljudi, Kina je dijametralno suprotna Zapadu. Njihovi stariji sugrađani su njihovo bogatstvo, neverovatno ih poštuju i paze. Porodice žive integrisano, više generacija zajedno. Ako nisu u istome stanu, onda su u stanu pored ili u bližem komšiluku. U slučaju da žive u različitim gradovima, a kada se sin oženi i snaja ostane trudna, majka se odmah doseljava kako bi se brinula o zdravoj ishrani porodice i ostaje najmanje do treće godine djeteta. Dakle, suprugova majka glavna je za odgoj dece. Deda i baka po očevoj strani zovu se deda i baka, a roditelji supruge su "spoljašni deka i spoljašna baka". Doslovno tako, spoljašni. Oni se posećuju s vremena na vreme, za praznike, ali najčešće nemaju previše kontakata sa mladom porodicom. Svakako, sve što govorim jesu običaji moje provincije, ali i većeg dijela zemlje u koji ne spadaju veliki gradovi. Žene uglavnom odlaze u penziju već oko 50. godine života, kako bi mogle da se brinu o unucima, a muškarci nešto kasnije. Nakon 60. rijetko ko više radi".

Potvrdila je da stari ljudi u Kini ne idu u staračke domove kao i da se deca ne šalju u jaslice. Pa strancima koji rade u ovoj zemlji i dobiju dete, pomaže žena odnosno "ayi". Porodiljsko odsustvo traje tri mjeseca.

"Stariji su ovde korisni i zato su dugovečni. Kada čovjek ode u dom, njegova se korisnost znatno smanjuje. A kada nismo korisni, gubimo smisao života", poručila je.

Prokomentarisala je i epidemiološku situaciju u Kini:

"U našoj provinciji virusa nema. Radimo uživo, skenira se pri ulasku u javni prevoz i sva javna mjesta gdje je i obavezno nošenje maski. Premda smo provincija sa nula slučajeva, zamolili su nad da ne putujemo za praznike. Upravo smo otkazali planirano putovanje na planinu Hua. Situacija u cijeloj zemlji je šarena, ima mjesta gdje nema virusa, a ima i gdje je potpuna blokada. Velika je zemlja…".

Vitomira Lončar diplomirala je glumu u Zagrebu, a doktorirala na Filozofskom fakultetu u ovom gradu sa radom: "Hrvatska pozorišna tranzicija - kulturni, zakonodavni i organizacijski aspekti."

Poznata je po brojnim pozorišnim i filmskim ulogama među kojima je i Štefica Cvek iz filma Rajka Grlića "U raljama života".