Muriz Memić: Alisu može vještačiti 100 vještaka, ona nikad neće reći istinu

Objavljeno:19.05.2022 - 13:58
A A A Times Arial

Nakon današnjeg ročišta u predmetu Dženan Memić medijima su se obratili otac stradalog mladića Muriz Memić, kao i advokat porodice Ifet Feraget.

Podsjetimo, na današnjem ročištu svjedočili su, između ostalih, doktori Abdulah Kučukalić i Alma Bravo, kao i vještak psihologije Elvedina Dervović. Oni su vještačili Alisu Mutap 2016. godine i dali mišljenje da nema amneziju. 

"Ovo je očekivano, sve smo ovo znali i 2016. godine. Doktor Kučukalić je radio vještaćenje u martu 2016. godine. Znala je za to i Dalida Burzić, pa joj nije odgovaralo. Tražili su novo vještačenje.

Mi od početka znamo da Alisa nema amneziju. Zašto bi Ljubo Seferović u sudnici rekao 'Pitajte Alisu, Alisa zna ko je ubio Dženana'. Ne bi to tek tako rekao.

Pripadnik MUP-a Rešad Hadžić (današnji svjedok op. a.) je iznio svoja saznanja. On i ja smo bili kod Hasana Dupovca. Čuli smo nebuloze Hasana Dupovca da je zvao tužioca Ćatu i rekao 'meni ti komadi stakla ne trebaju'. Znamo i šta se kasnije desilo s tim komadima stakla.

Jedini lapsus je napravio Rešad Hadžić kada je rekao da je na tablicama slovo K. Nije nego slovo A. Meni je Ifet objasnio da je to nezakonit dokaz, ali mene je zanimalo o koem se radi. Znači, taj kombi uopšte nije postojao.

Laži Alise Mutap i njena bezdušnost prema Dženanu... I, nikad, može nju 100 vještaka vještačiti, ona nikad neće reći istinu, mi smo toga svjesni.

Ali, evo, ima Sud i mi idemo dalje s postupkom... Jasno je svima o čemu se ovdje radi, ali mi idemo dalje dokazivati", rekao je Muriz Memić.

Poslije toga novinarima se obratio i Ifet Feraget.

"Desilo se ono što sam ja i očekivao, bilo je malo i napeto dok Sud nije donio odluku. Kad dokazujete istinu, kad vas neko suoči sa ovakvim pravnim diskusijama, to povećava traumu. Bio je to cilj da se izbjegne nekakva praksa koja je neprihvatljiva. Akademik Kučukalić je svjedočio o nečemu što se desilo u prošlom vremenom. Bilo kakvo novo vještačenje ne bi promijenilo njegov nalaz", rekao je Feraget.

"Kompletna dokumentacija isključuje amneziju Alise Mutap za tu noć. Bila je komunikativna i orijentisana. Nije to ključni dokaz, idemo dalje. Eventualne okolnosti koje će tek biti dokazivane zbog tvrdenje, kako je to naveo i Kantonalni sud, da Alisa Mutap zna šta se desilo ali to ne želi reći će biti predmet ovih daljih dokazivanja. 

Što se tiče prva dva svjedoka, mislim da je situacija jasna. Upustvo o postupanju policijskih službenika u situacijama kod saobraćajnih nesreća sasvim sigurno ne propisuje da bez znanja tužioca, nakon provedenog uviđaja, prikupljate komadiće stakla.

Bilo je ovo vrlo traumatično za porodicu", rekao je Feraget.

Vještak Hamza Žujo će sljedeći put svjedočiti, kao i nekoliko zaštićenih svjedoka.

Izvor:Radiosarajevo