Forenzičar Časlav Ristić i heroj sa Dunava Renato Grbić o Mateju Perišu

Aktuelno
Forenzičar Časlav Ristić i heroj sa Dunava Renato Grbić o Mateju Perišu
Stigla je potvrda da tijelo koje su jučer pronašli mornari na Adi Huji pripada Mateju Perišu

Stigla je potvrda da tijelo koje su jučer pronašli mornari na Adi Huji pripada Mateju Perišu

Forenzičar Časlav Ristić kazao je jutros da bi danas trebalo da imamo rezultat DNK analize i odmah će se utvrditi i uzrok smrti, a toksikološke analize će se čekati nekoliko nedelja

Poslije 139 dana osvanula je vijest od koje su svi strepili. U Dunavu kod Ada Huje pronađeno je tijelo mladića, a odjeća i sat ukazuju na to da je riječ o Mateju Perišu. O tome koliko je vremena potrebno da se uradi DNK analiza, do kojih sve podataka može da se dođe obdukcijom ako je tijelo bilo u vodi pet mjeseci i zašto je bilo potrebno toliko vremena da leš ispliva na površinu, ovog jutra u „Uranku“ na televiziji K1 govorili su forenzičar Časlav Ristić i alas Renato Grbić.

Forenzičar Časlav Ristić kazao je da bi danas trebalo da imamo rezultat DNK analize i odmah će se utvrditi i uzrok smrti, a toksikološke analize će se čekati nekoliko nedelja.

- Prva stvar koju su juče uradili forenzičari bila je ta da su obavili uviđaj na licu mjesta, a tijelo je potom sanitetom prevezeno na istražnu sudsku medicinu i onda je ovog jutra počela obdukcija. Utvrđuje se identitet, kako je nastala smrt, da li je bilo povreda za života ili nakon smrti, sadržaj iz želuca biće poslat na toksikološku analizu kako bi se utvrdilo da li ima tragova psihoaktivnih supstanci, lekova protiv bolova. Želudac je dosta dobro sačuvan i ljekari sudske medicine mogu sa sigurnošću
da sve utvrde. Prisustvo alkohola poslije ovoliko vremena ne može biti ustanovljeno, ali psihoaktivne supstance, ako ih je bilo, mogu se pronaći – kazao je Ristić u „Uranku“.

Ristić je objasnio da će se ustanoviti i tačan uzrok smrti, da li je smrt nastupila davljenjem ili je bilo ekscesa, da li ga je neko tukao i bacio u vodu.

- Ljekarima sudske medicine sve će biti apsolutno jasno. Ako se u plućima nađe voda to znači da se utopio. Povrede na tijelu mogu da se razlikuju po tome da li su nastale prije života ili dok je plivao i udarao u objekte. Nema nepoznanice, i poslije godinu dana sve može da se otkrije. Truležne promjene na tijelu mogu umanjiti efekte obdukcije, ali ne u velikoj mjeri. Telo se najpre opere jer se na površini kože gomilaju soli, koža se smežura i postane ljigava. Sapunifikacija nastaje kada nema kiseonika, tijelo postaje bijelo kao kreč i taj proces sa kože ide ka unutra, ka organima i uništava ih. Kada je porasla temperatura vode, došlo je do eksplozije bakterija i telo se poput balona nadulo i izašlo na površinu vode. Identitet se, kako je kazao Ristić na televiziji K1, utvrđuje na samom mjestu gdje se tijelo pronađe.

- Uvijek se pregleda lice mjesta, ima li nekih tragova. Uvijek se i pretpostavi da je osoba ubijena pa bačena u vodu, i traga se na terenu. Golim okom ne možete mnogo vidjeti, jer je leš u fazi raspadanja, to moraju ljekari sudske medicine. Vrijeme smrti teško je utvrditi, jer je tijelo dugo bilo u vodi, ali vrijeme smrti su rekli mediji, zna se kada je otprilike ušao u vodu. Pregleda se priobalje ali voda radi svoje, odnese tijelo. Potraga je obavljena i čamcima, i pretraživalo se bliže mjesto gdje se pretpostavlja da je ušao u vodu, ali nakon toga sve što može da se uradi jeste da se čeka da tijelo negdje ispliva.

Prema riječima alasa Renata Grbića, kada je temperatura vode niska, tijelo nema šanse da ispliva dva do tri mjeseca.

- Nadošli su u to vrijeme bili i Sava i Dunav, i ja sam još tada rekao da će se tijelo zadržati ispod Pančevačkog mosta gdje se nalazi 7-8 metara naslaga armature mosta koji je bombardovan, krša, loma, trave, smeća. Voda je sada mnogo toplija, vrijeme je ljepše i tijelo brže truli. Isplivalo je kao padobran. Vjetar je duvao direktno na Ada Huju i on je doprinio da tijelo dođe dotle. Nabačeno je bilo tijelo na šipove koji drže splav na Adi Huji – kazao je alas u „Uranku“.

- U trenutku kada je ušao u vodu temperatura je bila od jednog do tri stepena, nijedan organizam tako hladnu vodu ne može da istrpi. Nakon boravka u klubu gdje je toplo, poslije alkohola, nakon svega nekoliko minuta u tako ledenoj vodi upada se u „zimsku anesteziju“ i nema šanse da to neko preživi.

Telefon
Kada je reijč o signalu telefona o kojem se mnogo govorilo u medijima, Renato Grbić je kazao:

- Telefon je funkcionisao sve dok Matej nije upao u zimsku hipotermiju, potonuo je sa telefonom i tu je lociran signal, prije nego je potonuo. Signal telefona pojavio se u noći kada je bio snimak plivanja, oko Ratnog ostrva, plivao je ka tamo. Bazna stanica ga je locirala i tada se signal izgubio. Dok je plivao i održavao na vodi je uhvaćen signal. Potonuo je kada je upao u hiotermiju. Telefon mu je nađen u džepu. Tijelo koje je juče isplivalo je 99 odsto Matej Periš. Nadali smo se da će biti živ. Njegov otac je bio pun nade, on je jedno dobro stvorenje. Vidio sam ga petnaestak dana posle nesreće sa Igorom Milanovićem, došao je kod mene i dao mi broj telefona da mu se javim ako nešto vidim ili saznam.

Vidljivost jako loša
Renato Grbić istakao je da ronioci u rijekama rade na dodir.

- Vidljivost je jako loša. Nije to bazen ili more. Rijeke su jako mutne i ronioce vežu kanapima, jer vas voda nosi. Za pet minuta Matej je sigurno bio 200 metara nizvodno. Sava i Dunav su bili ogromni, panjevi su plivali, otišao je daleko. Kada je
potonuo, više ga ne možete naći. Kilometar i nešto je širok Dunav kod Ušća, struje su jake. Policija je pretraživala svakog dana, čamci su defilovali i mi ribari smo bili tu.

Dešava se da se ljudi nikada i ne pronađu ako se negdje zakače. Jednom sampronašao lobanju u mreži, to tijelo nikada nije isplivalo. Bilo je na dnu rijeke i rekli su i forenzičari da je riječ o ženskoj lobanji. Apelujem na sve ljude da djeci na rekama
stave pojaseve za spasavanje, da i dobri plivači budu oprezni. Nema junačenja na rijeci. Ona je brza, ima barži, brodova, kruzera. Ne udaljavajte se od čamca, ne preplivava se rijeka nikada. Sava je pitomija ali rijeka je rijeka. U moru se lakšeodržavate. U rijeci se ne vidi ništa, sve je mutno.

(Telegraf.rs)

Ne propustite