Kurti: RS stvorena na genocidu, izbačenu Rusiju zamijeniti Kosovom

Bosna i Hercegovina
Kurti: RS stvorena na genocidu, izbačenu Rusiju zamijeniti Kosovom
.

Kosovski premijer Albin Kurti u razgovoru koji je povodom njegove posjete SAD-u organizovalo Atlansko vijeće kazao je kako se pribojava da bi se moglo desiti preljevanje destabilizirajuće situacije na prostor Zapadnog Balkana u svjetlu dešavanja u Ukrajini. Posebno je ovdje napomenuo Srbiju i bh. entitet Republika Srpska kao zabrinjavajuće elemente.

“U ovom trentku imamo Srbiju koja je ruski proksi u regionu, u Beogradu se odražavaju proruski protesti kojima prisustvuju i neki ministri u Vladi i članovi SPS partije koja je u vlasti. Republika Srpska u Bosni i Hercegovini je još uvijek kontrolisana od Moskve, ali i od Beograda”, kazao je premijer Kurti.

Kurti je na pitanje novinara N1 pojasnio kako trenutno vidi situaciju u Bosni i Hercegovini i kao gleda na djelovanje Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine.

“Ne mislim da imamo samo jedan Kalinjingrad između Poljske i baltičkih zemalja. Imamo još jedan na Balkanu i to u Republici Srpskoj. Republika Srpska je kreatura genocida, ne samo u Srebrenici. Dakle, izvršili su genocid nad Bošnjacima, a onda su stvorili svoju republiku. A sada zloupotrebljavaju mirovni sporazum, poput Dejtonskog sporazuma, kako bi Bosnu i Hercegovinu učinili nefunkcionalnom. Kremlj juri za propalim državama. I zato je važno ojačati Sarajevo. I smatram da Republika Srpska ne treba da bude nezavisna od Bosne i Hercegovine. Trebalo bi da bude nezavisna od Beograda i Moskve. Tako da smo zabrinuti pošto postoji autokratija u Republici Srpskoj i lider, ima direktne veze sa Moskvom. U stvari, to uopšte ne ide kroz Beograd. Dakle, mi pažljivo pratimo razvoj događaja, ali vjerujem da bi i EU, NATO i SAD trebale posvetiti više pažnje Bosni i Hercegovini kao što bi trebalo i Kosovu”, kazao je Kurti.

On je također kazao kako očekuje u narednom periodu da se nastave pritisci na Kosovo, ali i na region, ali istovremeno da se nada da će SAD i NATO nastaviti sa odbranom Kosova, ali i drugih područja na prostoru regiona. Kurti je još jednom potvrdio da je njegova zemlja zatražila članstvo u Vijeću Evrope, ali i da želi nastaviti svoj put prema NATO savezu.

“Jako je dobro što je Ruska Federacija izbačena iz Vijeća Evrope, zapravo, suspendovano je članstvo. I mislim da ne bi bilo boljeg primjera za vrijeme u kome živimo nego da se Ruska Federacija zamijeni Kosovom. Ako ste zaista na strani mira i demokratije, ovo je prava stvar. Izbacite Rusku Federaciju i zamijenite je Republikom Kosovo. Nadam se najboljem za 20. maj, prijavili smo se, obavezno se prijaviti. To je veoma važna organizacija i mi bismo trebali biti dio nje. Međutim, na tamošnjim je zemljama da odluče. Nadam se da će njihovo srce biti na pravoj strani i da će imati dovoljno dubine da procijene važnost članstva Kosova u Vijeću Evrope. Kosovo je u srcu Balkana. I dokazujemo da smo, na primjer, uprkos stavu EU prema Kosovu, odugovlačili su sa liberalizacijom viznog režima, uprkos tome što smo ispunili svih 95 kriterijuma, što je dva i po puta više nego što su morale da ispune druge susjedne zemlje. Uvijek smo čuvali izdržljivost, strpljenje i dobru volju prema EU, a sada je vrijeme da se to nagradi”, istakao je Kurti.

Kosovski premijer je također kazao kako ne želi više razgovarati o promjeni teritorija sa Srbijom te je dodao da sa nekoliko zemalja u regionu ima veoma dobre odnose, ali da sa Srbijom ima nenormalne odnose koji će se morati normalizovati u budućnosti.

Izvor:N!

Ne propustite