NAKON KUPANJA IMATE CRVENE PEČATE PO TIJELU: Evo šta je u pitanju

Porodica i zdravlje
NAKON KUPANJA IMATE CRVENE PEČATE PO TIJELU: Evo šta je u pitanju
-

Kozmetika je sastavni dio našeg života, a danas bi trebalo da obraćamo malo više pažnje na to šta stavljamo na kožu i koliko je to štetno.

Danas imamo priliku da priuštimo sebi različite proizvode za njegu kože, bolje ili lošije, skuplje ili jeftinije. Uglavnom nam je sve dostupno, a mi najviše po cijeni ocijenjujemo koliko je nešto dobro.

Sigurno vam se bar jednom desilo da izađete iz kupatila sa crvenim pečatima na licu i teijlu. Ukoliko se ne kupate vrelom vodom, onda su ti pečati zasigurno od nečeg drugog. 

Ono što je loša strana današnjice jeste sva te hemija koja se koristi i stavlja u proizvode, pa upravo naša koža na to reaguje. Naravno, to nije izraženo kod svih, jer kao i za sve ostalo, postoje ljudi koji su manje ili više skloni.

Najčešći štetni sastojak su sulfati koji ih ima previše u svakodnevnoj kozmetici. Oni imaju zadatak da uklone prljavštinu i nečistoću, ali to rade previše agresivno i izazivaju kontraefekat jer, na primjer, naša kosa će nakon toga brže da se masti zato što koža ubrzano nadoknađuje sav sebum koji je uklonjen.

Na deklaraciji prepoznaćete ih po nazivima:

Coco-glukozid
Natrijum coco-glukozid tartarat
Sodium lauryl sulphate
Sodium laureth sulphate

Dodatne supstance koje spadaju u sulfate i koje ne bi trebalo da sadrži vaš šampon ili kupka su:

Sodium Lauryl Sulphate (SLS)
Sodium Laureth Sulphate (SLES)
Ammonia Laureth Sulphate (ALS)

Formaldehid je takođe odgovoran za pojavu crvenila na koži, ali i silikoni. Sve su to supstance koje previše agresivno iščiste kožu, što nikako nije poželjno.

Ono što spada u kategoriju formaldehidi i što obavezno morate izbjegavati:

DMDM hidantoin
Imidazolidinil urea
Diazolidinil urea
Quaternium-15
Bronopol (2-bromo-2-nitropropan-l, 3-diol)
5-Bromo-5-nitro-1,3-dioksan
Hydroxymethylglycinate

Silikone ćete prepoznati po različitim nazivima, a neki od njih su:

Dimethicone copolyol
Hydrolyzed wheat protein
Hydroxypropyl polysiloxane
Lauryl methicone copolyol
Svi sastojci sa prefiksom PEG

Kosa nakon sulfata može biti jako lomljiva, osim što je sklona brzom mašćenju, a na koži ćete imate alergijsku reakciju koja će vrlo verovatno proći bez većih reakcija.

Parabeni su još jedna loša supstanca, a oni se uz formaldehid koriste kako bi proizvodi duže trajali. Najpoznatiji su:

Etilparaben
Butilparaben
Metilparaben,
Propilparaben
Izobutilparaben

Studije su pokazale da se parabeni mogu ponašati kao estrogen i imaju veze sa povećanim rastom ćelija karcinoma dojke. Pored alergijskih reakcija, izazivaju i dermatitis, pa obratite pažnju.

Što se tiče al*ohola, postoje dobri i loši. U loše koje treba izbjegavati spadaju:

Alcohol Denat
Methanol
Ethanol
Propanol
SD alcohol 40
Specially Denaturated Alcohol
Isopropyl Alcohol

Dobri al*oholi se drugačije nazivaju i masni alkoholi i daju koži i kosi svilenkast sjaj i mekoću, ali se ne i oni ne bi trebalo koristiti previše jer u kombinaciji sa sebumom mogu učiniti da kosa izgleda dosta masnije.

U suštini, danas je jako teško naći nešto sto posto prirodno, ali uvijek se vodite time da ukoliko jako miriše, najvjerovatnije nije dobro za vašu kožu, a danas imate nekoliko aplikacija kojima možete da skenirate deklaraciju proizvoda i vidite da li vam odgovara ili ne.

Ne propustite