Erdogan o ulasku Švedske i Finske u NATO: Saveznici moraju razumjeti našu zabrinutost

Objavljeno:18.05.2022 - 13:53
A A A Times Arial

Foto: EPA

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je jutros kako očekuje da će saveznici u NATO-u razumjeti osjetljivost Turske po pitanju sigurnosti.

U govoru zastupnicima iz svoje vladajuće stranke također je ponovio svoje stajalište da švedske i finske delegacije ne moraju dolaziti u Tursku kako bi razgovarali o tim pitanjima. Rekao je kako Švedska ne bi trebala očekivati ​​da Turska odobri njezinu kandidaturu za članstvo u NATO-u bez povratka "terorista". Podsjetimo, Turska optužuje dvije nordijske nacije da skrivaju članove Radničke stranke Kurdistana (PKK), skupine koju smatra terorističkom organizacijom, i sljedbenike Fethullaha Gülena, kojeg Ankara optužuje da je organizirao pokušaj državnog udara 2016. godine.

Prema službenoj turskoj novinskoj agenciji, i Finska i Švedska odbile su desetke zahtjeva za izručenje kurdskih militanata koje Turska opisuje kao teroriste. Bez potpore svih članica NATO-a, Švedska i Finska ne mogu se pridružiti vojnom savezu, iako je američki predsjednik Joe Biden jučer izjavio kako je uvjeren da se može postići konsenzus.