Vučić: Srbija će učestvovati u obnovi gradova u Ukrajini

Objavljeno:18.05.2022 - 12:25
A A A Times Arial

Foto: printscreen

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Ukrajine Volodimira Tolkača i najavio da će Srbija učestvovati u obnovi gradova u Ukrajini, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Vučić je izrazio iskreno žaljenje zbog situacije u Ukrajini i naglasio je da je Srbija privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava,te da u tom smislu uvažava teritorijalni integritet Ukrajine, saopšteno je iz njegovog kabineta."Dodao je i da je Srbija izložena neprincipijelnom stavu jednog dijela svijeta kada je u pitanju jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i zahvalio Ukrajini na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Istakao da je Srbija civilima izbjeglim iz Ukrajine obezbjedila najbolje moguće uslove, kao i sva prava na boravišne i radne dozvole, u skladu sa pravilima zemalja Evropske unije, čak i na višem nivou. Najavio je i da će uskoro, sa ambasadorom Tolkačom, posjetiti ukrajinske izbjeglice u zemlji, kao i da će Srbija učestvovati u obnovi gradova u Ukrajini.

Takođe je ponovio da se Srbija, u skladu sa sopstvenom doslijednom politikom, zalaže za mirno rješavanje sporova, te da u tom smislu podržava sve napore koji su usmjereni na pregovore", navode iz Kabineta.

Tolkač je zahvalio na humanitarnoj pomoći koju Srbija pruža ugroženim ukrajinskim civilima, kao i na finansijskoj pomoći, piše N1.