OVO JE UBJEDLJIVO NAJGORA NAMIRNICA ZA NADUTOST I GASOVE: Mnogi je uzimaju jer ne goji, a izaziva haos u stomaku!

Porodica i zdravlje
OVO JE UBJEDLJIVO NAJGORA NAMIRNICA ZA NADUTOST I GASOVE: Mnogi je uzimaju jer ne goji, a izaziva haos u stomaku!
Stručnjaci savjetuju šta da radite kako biste smanjili probleme sa stomakom.

Stručnjaci savjetuju šta da radite kako biste smanjili probleme sa stomakom.

Nadut stomak može da stvori brojne neprijatnosti poput onih da se osjećate tromo, teško, bezvoljno, da niste u stanju da ispunjavate obaveze na poslu, iako generalno ne patite od nedostatka energije.

Izbor hrane i te kako utiče na pojavu nadutosti i neprijatnih gasova. Ovi problemi sa stomakom umiju da budu naporni i da vam pokvare raspoloženje. Pasulj, brza hrana poput tortilja, mliječni prozvodi i masti iz mesa ili prženog krompira mogu znatno da uspore proces varenja, napominju stručnajci.Čak i namirnice koje su zdrave poput jabuka i suvhh šljiva i povrća kao što su kupus, brokoli i prokelj sadrže skrob koji može da izazove gasove. Nutricionisti kažu da i visok sadržaj vlakana u cijelim žitaricama takođe može da izazove nadimanje.

Kako onda da znate koja hrana je najbolja za stomak?

Nutricionistkinja Sidni Grin kaže da uticaj hrane na zdravlje zavisi od osobe do osobe.

''Jedan od sastojaka koji treba izbjegavati zbog nadimanja su vještački zaslađivači'', objasnila je Grin.

Vještački zaslađivači poput aspartama sadrže jedinjenja koja se ne vare lako i mogu da izazovu gasove i nadimanje. Čak i stevija koja je  prirodna zamjena za šećer, često se u hrani i piću kombinuje sa vještačkim zaslađivačem sorbitolom.

''Vještački zaslađivači su svuda, što ih čini uzročnikom broj jedan kada je riječ o nadimanju stomaka'', istakla je Grin.

Ovi vještački zaslađivači se nalaze u žvakama, desertima i pićima na bazi kofeina, kao i ostalim dijetskim proizvodima. Dijetalna gazirana pića u čijem sastavu su vještački zaslađivači, čak dva puta više izazivaju nadimanje i gasove od običnih gaziranih napitaka.

''Kada moji pacijenti izbace ove namirnice iz ishrane, nadimanje se smanjuje'', naglasila je Grin.

Grin je takođe podijelila nekoliko savjeta da se na prirodan način smanje neprijatni gasovi, poput čaja od komorače koji pomaže u opuštanju mišića stomaka.

Takođe, vodite računa da ne jedete brzo, da temeljno žvaćete hranu, ali i uzimajte više manjih obroka u toku dana, savjeti su stručnjaka za ishranu.

Ne propustite