OVO JE RAZLOG ZAŠTO NE SMIJETE VRELU TAVU DA ISPERETE HLADNOM VODOM : Ne činite ovu greške!

Objavljeno:18.05.2022 - 10:37
A A A Times Arial

Foto: printscreen

Ako želite da vam tava služi godinama, čuvajte se ove greške.

Stručnjaci se slažu da vruću posudu ne smijete preliti hladnom vodom. Prije nego što počnete da ga perete, sačekajte da se sam ohladi. U suprotnom, možemo ga brzo oštetiti Tava se najčešće koristi za prženje na ulju. Koristi se na visokim temperaturama. Mnogi ljudi instinktivno odmah nakon prženja svoj tiganj stave pod hladnu vodu.

Ovo je greška.

Na ovaj način želimo sebi da olakšamo pranje, ali zapravo doprinosimo samo njegovoj šteti. Ovo ne bi trebalo da se radi. Brza promjena temperature, kada prelijete tavu hladnom vodom, izaziva termički udar i dovodi do postepenog uništavanja. Nije važno od kog materijala je vaša posuda napravljena. Ovo se odnosi i na liveno gvožđe, nerđajući čelik i na teflon. Vruće posude se ne smiju brzo hladiti hladnom vodom. Površina posude može se iskriviti i početi da puca. Dno će postati neravno i tiganj će se okretati na ploči za kuhanje umjesto da leži ravno. Kao rezultat toga, vaša hrana se neće zagrijati ili ispržiti ravnomjerno.

Metali se pri zagrijavanju prirodno blago šire, a zatim se postepeno vraćaju u prvobitni oblik. Ne treba ometati brzo hlađenje posuđa.

Stručnjaci savjetuju da sačekate desetak minuta da posuda dostigne sobnu temperaturu .