Dodik ponovo obmanuo javnost?

Bosna i Hercegovina
Dodik ponovo obmanuo javnost?
Nakon jučerašnje 26. redovne sjednice Predsjedništva BiH, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u izjavi novinarima ustvrdio kako on za vrijeme mandata "nikada nije prekršio Poslovnik i obraćao se bez odobrenja", a nakon toga zatražio ostavku i najavio podnošenje zahtjeva za smjenu sa pozicije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Nakon jučerašnje 26. redovne sjednice Predsjedništva BiH, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u izjavi novinarima ustvrdio kako on za vrijeme mandata "nikada nije prekršio Poslovnik i obraćao se bez odobrenja", a nakon toga zatražio ostavku i najavio podnošenje zahtjeva za smjenu sa pozicije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.Uvidom u tekstove u našoj arhivi, sasvim jasno se uočava da je potpuno nerazjašnjeno u kojem svojstvu je Dodik u junu 2019.godine boravio u Mađarskoj.

Nejasno je i koga je predstavljao Dodik tokom posljednje posjete u Bruxellesu na samitu premijera Zapadnog Balkana.

Javnosti je poznato da je Dodiku zbog izrečenih sankcija SAD-a, onemogućen ulazak u Sjedinjene Države gdje trenutno boravi predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija, inače kadar SNSD-a.

N1 je u posjedu dokumenta kojeg potpisuje Miodrag Đurđević, šef kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara. U dokumentu se, između ostalog navodi:

“Kao što smo vas aktom veze obavijestili, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija službeno će boraviti u New Yorku (SAD), te će učestvovati i na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, koja će se održati u srijedu 11.5.2022. godine u New Yorku, na temu situacije u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi, molimo da o ovome obavijestite Stalnu misiju BiH u New Yorku, kako bi potvrdila učešće na navedenoj sjednici, najavili obraćanje za Savjet bezbjednosti UN…”.O svemu ovome Predsjedništvo BiH nije bilo obaviješteno. Dodik govori o unilateralnom djelovanju, a ovaj dokument dokazuje da je Tegeltija bez saglasnosti Predsjedništva pokušao da sam tajno ode u Vijeće sigurnosti.

S obzirom na neusaglašene stavove, postavlja se pitanje je li Dodik pokušao preko Tegeltije da iznese svoje stavove? Je li zbog nemogućnosti putovanja u New York, Dodik odabrao Bruxelles, a Tegeltiju poslao u SAD-a? Je li Dodik bio iskren kada je jučer kazao da nikada , bez saglasnosti Predsjedništva BiH, nije govorio na međunarodnim skupovima?

1652858224-tegeltija-vm-750x893

Izvor: N1

Ne propustite