Dodikova savjetnica učestvovala na konferenciji u organizaciji bliskog partnera NATO-a i Sorosa

Bosna i Hercegovina
Dodikova savjetnica učestvovala na konferenciji u organizaciji bliskog partnera NATO-a i Sorosa
.

Savjetnica člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za vanjsku politiku, Ana Trišić Babić, prošle sedmice boravila je u Parizu gdje je učestvovala na konferenciji pod nazivom "Preispitivanje evropske integracije Zapadnog Balkana u novom geopolitičkom kontekstu".

Dvodnevnu konferenciju je organizovao Atlantsko vijeće (Atlantic Council), inače američka nevladina organizacija s najbližim mogućim vezama s NATO-om.

Pored Atlantskog vijeća, među organizatorima konferencije bilo je još nekoliko fondacija, kao što su BFPE i Fondacija za otvoreno društvo, koje je osnovao ili finansira kontroverzni američki milijarder mađarsko-jevrejskog porijekla, George Soros.

Na konferenciji su iz Bosne i Hercegovine, osim savjetnice Milorada Dodika, također prisustvovali i zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić, prof. Nedžma Džananović-Miraščija i federalni zastupnik Irfan Čengić.

Otkud Trišić Babićeva na događaju o čijim organizatorima njen stranački šef i poslodavac u Predsjedništvu BiH Milorad Dodik iznosi, najblaže rečeno, krajnje negativne stavove, pokušali su saznati i novinari banjalučkog portala Srpskainfo, no bezuspješno jer se nije javljala na telefonske pozive.

Inače, zanimljivo je istaći i da je u julu 2019. Atlantsko vijeće, jedan od organizatora konferencije kojoj je prisustvovala savjetnica člana Predsjedništva BiH, od ruskog generalnog tužioca proglašen za nepoželjnu organizaciju u Rusiji, državi s kojom Milorad Dodik javno održava najbliže prijateljske odnose. Identičan stav ruske vlasti su 2015. zauzele i prema Fondaciji za otvoreno društvo, kao i drugim organizacijama koje finansira Soros.

Atlantsko vijeće je američki istraživački centar osnovan 1961. godine u okviru Sjevernoatlantskog saveza (NATO). Vijeće rukovodi sa 10 regionalnih centara i funkcionalnih programa, koji se odnose na međunarodnu sigurnost i globalnu ekonomiju. Sjedište Atlantskog savjeta nalazi se u Washingtonu.

Podsjetimo, Ana Trišić-Babić je svojevremeno smatra da je jedan od vanjskopolitičkih ciljeva BiH članstvo u NATO-u. Krajem 2010. godine sadašnja Dodikova savjetnica za vanjsku politiku je predaju nacrta ANP-a ocijenila kao prvi korak svake zemlje koja je otpočela Akcijski plan za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu.

"Izrada ANP-a pokazuje čvrstu opredijeljenost BiH za integraciju u NATO i posvećenost procesu. To je demonstracija volje BiH da preuzme još veće obaveze, potpuno razumijevajući uslov iz Talina. Ali dok se isti ne ispuni, BiH ne želi gubiti vrijeme", kazala je tada Trišić-Babić, referišući se na uslov koji je podrazumijevao rješavanje pitanja vojne imovine.

Inače, Trišić-Babić je bila na čelu NATO koordinacijskog tima Vijeća ministara BiH koji je uspostavljen u septembru 2007. godine sa ciljem koordinacije svih međuresornih aktivnosti u vezi s realizacijom obaveza države BiH koje proizlaze iz učešća BiH u NATO programu Partnerstvo za mir i u vezi s prijemom u punopravno članstvo u NATO.

Izvor:Klix

Ne propustite