Eterična ulja smiruju kašalj i odčepljuju nos

Zdrav život
Eterična ulja smiruju kašalj i odčepljuju nos
Nekoliko kapi pravog ulja pokraj kreveta ili umasiranog u prsa pomoći će vašem djetetu da lakše spava. Međutim treba paziti da dijete ne proguta ulja.

Za začepljen nos pomaže nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa radiata ili kajeputa u aroma lampici, savjetuje certificirana aromaterapeutkinja Matilda Ivaniš Knez. 

Ako je stanje teže, dodaje, kap tih ulja stavi  se u pola litre vrele vode i inhalira se dijete pod peškirom, zatvorenih očiju zbog sluznice. Za jako malu djecu, kako se ne bi opekla, sigurnije je kapnuti kap ulja na vaticu i ostaviti pokraj krevetića, prenosi 24sata.

"Osnovno je da se koriste samo organska kvalitetnija ulja vrhunske čistoće jer imaju veću djelotvornost. Ulja na djeci ne koriste se preventivno, posebno ne kod mlađih od dvije godine, i uvijek se treba savjetovati sa stručnjakom.", kaže Knez, koja je i inženjerka prehrambene tehnologije te savjetnica i edukatorica za eterična ulja. 

Eterična ulja mogu se, pojašnjava, koristiti za ublažavanje gotovo svih tegoba koje prate viroze i prehlade. Učinkovita su protiv kašlja i začepljenog nosa, a mogu zaštititi i nježnu dječju kožu, koja se zimi često suši ili peruta.

Za suhi kašalj kod djece starije od dvije godine treba u 50 ml bademova ulja dodati pet kapi lavande i dvije kapi germanske kamilice te umasirati u prsa.

Aromaterapijom se može ojačati imunitet jer su, kaže, ulja antiseptici, pa deaktiviraju mikrobe i jačaju naš obrambeni mehanizam.

Ne propustite