EU ne može postići jednoglasnost o zabrani ruske nafte

Objavljeno:16.05.2022 - 21:38
A A A Times Arial

Lideri Evropske unije nisu uspjeli postići jednoglasnost o zabrani ruske nafte tokom sastanka ministara vanjskih poslova Unije, rekao je u ponedjeljak Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, piše CNN.

Govoreći na konferenciji za novinare u Briselu, Borel je rekao "na nesreću" da nije bilo moguće postići dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji, rekavši novinarima da "imamo iste poteškoće oko jednoglasnosti oko zabrane nafte".

EU je predložila zabranu uvoza nafte iz Rusije do kraja ove godine i uklanjanje najveće banke u zemlji, Sberbanke, iz međunarodne platne mreže SWIFT.

U srijedu je mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó rekao da će Mađarska glasati za sankcije EU za rusku naftu samo ako blok nađe rješenja za probleme koje bi to stvorilo.

Borrell je rekao novinarima da su današnja diskusija razjasnila neka pitanja o poteškoćama s kojima se Mađarska suočava.

“Danas nije bilo ni na dnevnom redu da se pokuša postići dogovor, jer smo znali da to nije moguće”, rekao je Borrell.

“Ali imali smo vrlo konstruktivnu diskusiju o razlozima zašto neke države članice oklijevaju – ne samo o zabrani nafte već i o drugim elementima paketa sankcija”, nastavio je.