Ukrajina tvrdi da su stigli do ruske granice u blizini Harkova

Objavljeno:16.05.2022 - 21:34
A A A Times Arial

Foto: EPA

Ukrajina je danas saopćila da su trupe koje brane drugi po veličini grad u zemlji, Harkov, odbile ruske snage i napredovale sve do granice s Rusijom.

Reuters nije mogao odmah da provjeri podatke na ukrajinskom bojnom polju i nije jasno koliko je vojnika stiglo do ruske granice i gdje.

Ako se potvrdi, to bi značilo da ukrajinska kontraofanziva ima sve veći uspjeh u potiskivanju ruskih snaga na sjeveroistoku nakon što su zapadne vojne agencije rekle da je ofanziva Moskve u regionu Donbasa zastala, piše CNN.


Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je na Facebook da je 227. bataljon 127. brigade ukrajinskih Teritorijalnih odbrambenih snaga stigao do granice sa Rusijom, dodajući: "Zajedno do pobjede!"

Ministarstvo je objavilo video na Facebooku na kojem se navodno vidi oko 12 ukrajinskih vojnika pored graničnog stuba u bojama ukrajinske zastave u nedelju.

Guverner regije Harkov Oleh Sinegubov napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da su trupe obnovile poštu na granici.

"Zahvaljujemo se svima koji, rizikujući svoje živote, oslobađaju Ukrajinu od ruskih osvajača", rekao je Sinegubov.

Ukrajina je postigla niz uspjeha otkako je Rusija izvršila invaziju 24. februara, prisiljavajući ruske komandante da odustanu od napredovanja na glavni grad Kijev prije nego što su brzo osvojili Harkov. čitaj više

Moskva svoju invaziju na Ukrajinu naziva "specijalnom vojnom operacijom" kako bi se zemlja oslobodila fašista, a tvrdnja za koju Kijev i njegovi zapadni saveznici kažu da je neosnovan izgovor za izazvan rat.

Izvor: Radio Sarajevo