Radončić: Ja sam rival Izetbegovića, ali on nije izdajnik

Objavljeno:16.05.2022 - 18:21
A A A Times Arial

Foto: N1

Predsjednik Savez za bolju budućnost Fahrudin Radončić u Danu uživo na N1 ocijenio je kako je lider SDA Bakir Izetbegović napravio grešku sa revizijom presude u tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije, ali da ga to ne čini izdajnikom, kako ga optužuju pojedine stranke.

N1: Mnogo polemike posljednih dana izazvao je medijski istup Nevenke Tromp o razlozima propasti revizije tužbe BiH protiv Srbije. Mislite li da tu ima posla za istražne organe i je li pomalo čudno što se ova priča pokreće ponovo pred opšte izbore u BiH? Neki lidera SDA optužuju za izdaju?

Radončić: Govorimo potpuno objektivno. Problem je nastao 2017. godine i to je bio dio predizborne kampanje 2018. Izetbegović se zbog problema koji su nastali, i skupa u Vijećnici, javno se izvinio Nikšiću i meni. Mislim da sada obnova te priče bez novih dokaza i činjenica teško mogu nekoga svrstati u kategoriju izdajnika. Ja sam rival Izetbegovića, ali on nije izdajnik. On je možda napravio grešku, i jeste, ali je veleizdaja teška riječ i to su naučili u stranci bivši kadrovi SDA koji olako etiketiraju ljude. Ja sam bio najveća žrtva takvih etiketa.

Ja sam u petak rekao Konakoviću da pita svoga najbližeg saradnika Zvizdića koji je išao u Beograd, po nalogu Izetbegovića, da objašnjava Vučiću šta će Bošnjaci raditi. Bojim se da tu ima i nekih nepricipijelnosti. Posljednja stvar koju bih ja u životu radio je da branim Izetbegovića na ovoj temi. Ali nisam siguran da nam treba taj rječnik veleizdajnika.