UKUSNIJI NE MOŽE BITI!

SOK OD ZOVE PO STARINSKOM RECEPTU: Trebaju vam samo 4 sastojka i par minuta, NIKAD BRŽA PRIPREMA (RECEPT)

Objavljeno:16.05.2022 - 14:21
A A A Times Arial

Foto: Ilustracija

Donosimo vam recept koji ćete sigurno željeti da zabilježite

Zova je u punom cvatu i svakako je vrijeme da taj predivan miris i aromu spremimo i za naredne mjesece. Mi smo izdvojili divan domaći recept za sirup u kojem će svi uživati.

Zovini cvjetovi se beru tokom sunčanog vremena i to samo oni potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite nezaprljani grm ove mirisne i ljekovite ljepotice.

Ovo je mjera za otprilike 4l sirupa, ukoliko želite više ili manje prilagodite razmeru svojim potrebama. A to znači da ćete na 10 cvetova koristiti litar vode, kilo šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvetova trebaće vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti nešpricanih.

Trebaće vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene flaše sa čepovima za skladištenje. Što se tiče "lajt" varijanti sa manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih razmera za pripremu rizikujete kasniju kvarljivost sirupa.

Sastojci za sirup od zove: 

30 cvjetova zove
3 l vode
4 dag limunske kiseline
3 limuna 3 kg šećera.

Pripema:

1. Potopite cvjetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške isječenim limunovima s korom. Dobro izmešajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu 24 sata.

2. Drugi dan tečnost procijedite, pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.

3. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene flaše. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.