Bivši ruski premijer Kasyanov: Putin je već počeo shvatati da gubi rat

Svijet
Bivši ruski premijer Kasyanov: Putin je već počeo shvatati da gubi rat
,

Bivši ruski premijer Mihail Kasyanov rekao je da je povjerenje Vladimira Putina u rat u Ukrajini poljuljano. U intervjuu za Deutsche Welle u petak s nepoznatog mjesta u Evropi, rekao je da su ruskog predsjednika možda doveli u zabludu njegovi generali.

Kasyanov je bio prvi Putinov premijer od 2000. do 2004. prije nego što je smijenjen, a potom je osnovao opozicionu stranku i kandidovao se za predsjednika 2008. Postao je glasni protivnik, a sada živi u egzilu.

Za DW je rekao da Putin nije govorio s pozicije snage, te je čak djelovao "malo nervozno" tokom govora na vojnoj paradi koji je održao u spomen na "Dan pobjede", završetak Drugog svjetskog rata 9. maja.

U govoru je Putin udvostručio rat, lažno tvrdeći da bi Ukrajina mogla imati nuklearno oružje i da zemlju vode neonacisti. Ruski predsjednik rekao je da je invazija "jedina ispravna odluka", tvrdeći da Zapad planira invaziju na Rusiju.

"Reakcija Putina i njegov govor bili su apsolutno slabi", rekao je Kasyanov, dodajući da je Putin "već počeo shvaćati da gubi ovaj rat".

Putina je "zaveo" uži krug

Kasyanov je podržao teoriju koju mnogi analitičari drže o tome kako je Putinov uži krug skrivao informacije ili mu nije pružio potpunu sliku ratnog stanja, iz straha da ne prenese loše vijesti.

"Siguran sam da je bio zaveden", rekao je Kasyanov, dodajući kako Putin "vjerovao da je njegova vojska u odličnom stanju" i da će invazija trajati kratko.

Budući da je Rusija doživjela nekoliko poraza na bojnom polju, Kasyanov je upozorio da bi Putin mogao pokušati gurnuti sukob u novu fazu.

"Sada dolazimo u drugu fazu - ovo takmičenje rivalstva, ekonomskih potencijala, vojnih potencijala", rekao je, napominjući da će odluka zapadnih zemalja da pošalju teško naoružanje u Ukrajinu dati Kijevu "odlučujuću prednost" u budućnosti.

Kasjanov je poznavao "drugačijeg" Putina

Nakon što je radio zajedno s Putinom, Kasyanov je rekao da je ruski lider doživio drastičnu promjenu.

"Radio sam s njim prije 20 godina. To je bila potpuno druga osoba. To je bila potpuno druga situacija u to vrijeme", rekao je.

"Imali smo parlament, nezavisni parlament — imali smo nezavisne medije, imali smo pravosuđe. Danas je potpuno drugačiji svijet. Putin je uništio sve elemente demokratske države i sada samo imamo apsolutno autoritarni režim i postupno prelazimo na totalitarni", zaključio je Kasyanov.

Izvor:Klix

Ne propustite