Šta je to što NATO, u vojnom smislu, dobija pridruživanjem Finske i Švedske

Svijet
Šta je to što NATO, u vojnom smislu, dobija pridruživanjem Finske i Švedske
.

Finska i Švedska izgledaju kao da su korak bliže pridruživanju NATO-u nakon svojih današnjih najava. No koje će vojne kapacitete dvije nacije ponuditi savezu?

Finska ima mnogo više vojnika na raspolaganju od Švedske, ali velika većina njih su rezervisti, koje bi mogla pozvati u slučaju rata. Švedska ima 14,600 aktivnih vojnika, a rezervista 10,000, a Finska 19,250 aktivnih vojnika i 238,000 rezervista.

Švedska ima više od pet puta više helikoptera (106) od Finske (19). Obje zemlje imaju skoro podjednak broj tenkova, Švedska 120, a Finska 100.

Što se tiče borbenih aviona, Švedska trenutno posjeduje 96 lovaca, a Finska 107. Švedska ima značajan broj oklopnih transportera (1064), dok Finska posjeduje skoro upola manje (613).

Podsjećamo, danas je Finska potvrdila da će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u uprkos upozorenju ruskog predsjednika Vladimira Putina da bi to bila greška.

Ubrzo nakon nje isto je uradila i Švedska gdje su vladajući socijaldemokrati saopćili da podržavaju ulazak zemlje u NATO, napuštajući decenije protivljenja nakon ruske invazije na Ukrajinu i stvarajući veliku većinu u parlamentu u korist članstva.

Izvor:Klix

Ne propustite