Stoltenberg: Rusija ne postiže svoje strateške ciljeve, Ukrajina bi mogla pobjediti

Svijet
Stoltenberg: Rusija ne postiže svoje strateške ciljeve, Ukrajina bi mogla pobjediti
.

Generalni sekretar NATO-a rekao je da ruski rat u Ukrajini ne ide poplanu i da je njen pokušaj zauzimanja istočne regije Donbasa "zastao" istakavši da bi Ukrajina mogla pobjediti u sukobu.

"Ruski rat u Ukrajini ne ide kako je Moskva planirala", rekao je Stoltenberg.

"Nisu uspjeli zauzeti Kijev, povlače se iz okolice Harkova, njihova velika ofenziva u Donbasu je zastala. Rusija ne postiže svoje strateške ciljeve", dodao je.

Stoltenberg je govorio na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a.

Pored vojnih neuspjeha, još jedna posljedica invazije je da će se Rusija vjerojatno suočiti s proširenim NATO-om kojem će se pridružiti Švedska i Finska. Ruski predsjednik Vladimir Putin vidi NATO kao sigurnosnu prijetnju Rusiji i izvršio je invaziju na Ukrajinu djelomično kako bi je spriječio da se pridruži NATO-u.

Britansko ministarstvo obrane (MoD) procjenjuje da je Rusija izgubila oko trećine svojih kopnenih borbenih snaga od početka rata u februaru. Rusku invaziju ometaju žestoki ukrajinski otpori i logistički problemi.

Činilo se da je početni cilj bio osvojiti cijelu zemlju i srušiti ukrajinsku vladu. Umjesto toga, Rusija se povukla iz područja oko glavnog grada Kijeva nakon što ga nije uspjela zauzeti i od sredine aprila svoje napore usmjerava na dvije istočne provincije.

Ministarstvo odbrane je saopćilo da je ruska ofanziva u Donbasu "izgubila zamah i značajno zaostala u rasporedu".

U njemu se navodi da je Rusija ograničena "kontinuiranim niskim moralom i smanjenom borbenom učinkovitosti".

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da saveznici Ukrajine moraju nastaviti s vojnom podrškom kako bi joj pomogli da "izgura Rusiju".

Ukrajinske snage krenule su u protunapad na grad Izjum, rekao je regionalni guverner Oleh Sinegubov, nešto što bi moglo zakomplicirati ruske planove za zauzimanje Donbasa. Međutim, ukrajinska vojska također je priznala zastoje u svojim najnovijim ažuriranjima, rekavši da Rusija napreduje u nekoliko područja u regiji.

Preostale ukrajinske snage u Mariupolju nisu popustile, a Rusija je nastavila s bombardiranjem čeličane u kojoj se nalaze.

Izvor:Klix

Ne propustite