Komšić: Mislim da bi Dodik odbio Putina kad bi ga pozvao Erdogan

Aktuelno
Komšić: Mislim da bi Dodik odbio Putina kad bi ga pozvao Erdogan
Je li vama u Hrvatskoj dosadilo da se petljate u naše odnose? Smatrate li da je to loše, nepristojno, diplomatski, nediplomatski?

Je li vama u Hrvatskoj dosadilo da se petljate u naše odnose? Smatrate li da je to loše, nepristojno, diplomatski, nediplomatski?

Ja mislim da to nije u redu, rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić tokom gostovanja na HRT-u kod Aleksandra Stankovića u emisiji 'Nedjeljom u 2".

To je odgovorio na podsjećanje voditelja da je nedavno izjavio "da se Zagreb nikada neće pitati ni za jedno pitanje u BiH, uključujući Izborni zakon"."Kada to kažete, a Hrvati u BiH jesu konstitutivni narod i Hrvatska na neki način ima pravo da se brine o njima, to možda djeluje kao da tražite svađu", poručio je Stanković."Zašto nas osuđujete ako mislimo da mi trebamo uređivati naše odnose? Niko u BiH ne želi eliminisati ni jedan narod. Ja bih prvi bio protiv toga, mene bi to ugrožavalo. Ali, pustite da mi to riješimo. Hrvati nisu ugroženi u BiH, jer imaju pozicije zagarantovane ustavom", dodao je Komšić u odgovoru.

Voditelj se prisjetio Komšićevog gostovanja kod njega 2006. godine. Tada je postavljena anketa "Da li smatrate da će Željko Komšić poboljšati poziciju Hrvata u BiH". "Dobili ste 72 posto glasova za 'da'", prisjetio se Stanković i upitao Komšića da li misli da bi i sada tako dobro prošao.

"Ne vjerujem da bih dobro prošao sada kao tada, barem prema onome što čitam iz hrvatsih medija. Vuče mi na dirigovanu kampanju ovo što se o meni piše u hrvatskim medijima. Ali, dobro, nećemo ići tako daleko", rekao je Komšić.
Kandidatura za Predsjedništvo

Stanković je potom konstatovao da je Komšić nedavno izjavio da će se ponovo kandidirati za Predsjedništvo i upitao ga zašto je upotrijebio riječ 'moram' to uraditi."Kada bih sada stao, ne bih ništa postigao osim buke i galame koja se digla. Ono što je meni sada cilj da probam dati više snage u bh. društvu da dođemo do građanske države. Da li ću uspjeti, vidjet ćemo. To će prije svega ljudi odlučiti na izborima. Volio bih da iza mene ostane ta ideja građanske Bosne i Hercegovine, društva slobodnih pojedinaca, živa. Nekako mislim da danas nema puno političke strukture koja to 'gura'".

Je li mudro ustrajati na politici koja od 2006. do danas nije donijela rezultat, upitao je voditelj.

"A, je li mudro ustrajati na politici koja stalno izaziva konflikt?", odgovorio je Komšić pa nastavio:

"Mislim da koncept treba mijenjati. Etnički koncepti nisu nešto s čim se treba igrati i govoriti da će biti bolje ako dođu drugi ljudi", govori Komšić.

O tome zašto je ušao u koaliciju s SDA:

"Ušao sam u koaliciju s SDA da BiH spasim od Čovića i Dodika, to je tačno, ali i da bih zemlju približio NATO savezu. Cilj mi je bio i zaustaviti HNS i zvanični Zagreb da se omogući dalja etnička podjela u Bosni i Hercegovini".

Kako onda idete sa nacionalistima protiv nacionalista, pitao je voditelj:

"Ja kad bih čekao da u BiH svi budu nenacionalisti, vječno bih bio opozicionar, sjedio sa strane i možda grickao košpice", uzvratio je Komšić.Donio je Dejtonski sporazum u studio, kazavši: "Ostavit ću ga ovdje, jer mi je stalo šta misli i kako misli HRT".
Zoran Milanović

"Ja Milanovića relativno dugo poznajem. Nikada nismo bili, kako on kaže, jarani. Kod nas u BiH moraš dosta toga proći da biste se zvali 'jarani'. Ne znam da sam mu išta iz novčanika uzeo, iskreno. Ja ću se zaustaviti ovdje. Bilo bi nepristojno da uzvraćam istom mjerom ili da počnem govoriti ono što mislim".

"Nisam bio oduševljen Milanovićem od momenta kada smo se upoznali. Ali, predsjednik je Hrvatske, vi ste ga birali i moje je da živim s tim i da pokušamo razgovarati. Uvijek sam spreman da pričamo o otvorenim pitanjima. Ja imam utisak da on koristi BiH i mene da se obračunava sa Plenkovićem i HDZ-om. Taj obračun se očigledno prelama preko leđa BiH. On prebacuje Plenkoviću da je 'nesposoban da 'poboljša' uslove Hrvata u BiH. Neću da budem kusur u toj vašoj unutrašnjoj igri, zato neću da komentiram sve ono što Milanović izgovara".

O ulasku Finske i Švedske u NATO:

"Milanović se tu pita za suhu šljivu. Daleko ozbiljnija prepreka je Turska i izjava Erdogana. On se usprotivio tome, ali ne zbog Izbornog zakona u BiH, nego očigledno zbog Putina i odnosa sa Rusijom", rekao je Komšić.

O uticaju Turske u BiH:

"Turska je uspjela što niko u BiH ije uspio, da je prijatelj svima. Mislim da bi Dodik odbio susret s Putinom kad bi ga Erdogan zvao. Čak i s Bidenom, što se naravno nikad neće desiti", poručio je Komšić.

"Po nas u BiH daleko više štete ima ono što radi Plenković od onoga što Milanović izjavljuje. Njegove izjave mogu biti degutantne, ali Plenković to radi. Kraj priče".Čini li vam se i danas da je Hrvatska 'ozbiljna država', kako ste nekada govorili:

"Da, čini mi se. Institucije Hrvatske funkcioništu. Nama se ne sviđa to kada funkcionišu na štetu BiH. Nismo mi nesposobni to napraviti, ali imamo problem s konstrukcijom i ustavom jer morate raditi s ljudima koji su protiv BiH, koji bi je željeli 'rasturiti' poput Dodika ili dalje dijeliti poput Čovića", odgovara Komšić.

"Mi napravimo Oružane snage od 10.000 vojnika, a onda dođe čovjek i kaže da to treba rastaviti. Pa, šta treba, da ih rastavimo na tri strane i opet dođe do oružanog sukoba?", govori Komšić.

"Možemo li se više iskopati iz etničke pripadnosti i živjeti kao čitava Europa, izuzev Belgije. Ne sviđa mi se ni jedno društvo koje je podjeljeno po bilo čemu. Ne sviđa mi se", dodao je.
Bojkot izbora, teritorijalna reorganizacija...

"HDZ neće pozvati birače na bojkot. Učestvovat će, bit će tu još malo gužve. HDZ će opet ući u vlast, tako će to završiti. A, HDZ voli vlast".

O tome da će HDZ tražiti teritorijalnu reorganizaciju BiH:

"Ovisi kako će je tražiti. Ako kroz institucije BiH onda je to ok, drugo je hoće li im proći. A, ako rade mimo toga, onda je to već ozbiljan problem koji bi se Čoviću mogao obiti o glavu. Niko u Europi neće dopustiti da se silom rasturaju institucije BiH", poručio je Komšić.

U kakvim ste odnosima s Dodikom, u kakvim s Čovićem?

"Ne moramo se privatno mi ni voljeti, ni poštovati, ali moramo raditi, to nam je obaveza. S Čovićevim ministrima sam nekada bio blizak, a sada imaju zabranu prilaska meni, zabranu kontakta sa mnom", poručio je Komšić.

Izvor: Radio Sarajevo

Ne propustite