Putin sazvao Vijeće sigurnosti, pričali o NATO-u: "Cilj prve faze rata je ispunjen"

Objavljeno:13.05.2022 - 16:35
A A A Times Arial

Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin razgovarao je sa stalnim članicama Vijeća sigurnosti o situaciji u Ukrajini, potencijalnim prijetnjama od ulaska Finske i Švedske u NATO i drugim pitanjima, objavio je tiskovni tajnik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi ruska agencija RIA Novosti.

"Uz aktualna pitanja, ministar obrane Šojgu obavijestio je sudionike sastanka o napretku specijalne vojne operacije", rekao je glasnogovornik Kremlja.

Osim Šojgua, sastanku su prisustvovali premijer Mihail Mišustin, zamjenik šefa Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev, šef administracije Kremlja Anton Vaino, ministar unutarnjih poslova Vladimir Kolokolcev, direktor FSB-a Aleksandar Bortnikov, šef ministarstva vanjskih poslova Sergej Nariškin i posebni Putinov izaslanik za zaštitu okoliša, ekologiju i promet Sergej Ivanov.

Naveden glavni cilj rata
Kako pišu RIA Novosti, Putin je cilj invazije u Ukrajini nazvao "zaštitom ljudi koji su bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane režima u Kijevu tijekom posljednjih osam godina". 

Ministarstvo obrane izvijestilo je Putina da je vojska "izvršila glavnu zadaću prve etape rata - značajno je smanjila borbeni potencijal Ukrajine". Kao glavni cilj navedeno je "oslobađanje Donbasa".

Kremlj je na sastanku pridruživanje Švedske i Finske NATO-u nazvao "egzistencijalnom prijetnjom Rusiji". Zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev najavio je da "Rusija mora biti spremna za agresivne akcije bloka tijekom proširenja svoje prisutnosti u blizini ruskih granica".