“Bez obzira na trenutnu situaciju, mir nije upitan”

Bosna i Hercegovina
“Bez obzira na trenutnu situaciju, mir nije upitan”
.

Bez obzira na trenutnu situaciju, mir nije upitan, poručeno je sa svečanosti povodom obilježavanja 30 godina od formiranja Vojske RS i 17 godina postojanja trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH.

Obilježavanje je počelo počasnim pozdravom za jednog od tri vrhovna komandanta, potom intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Uslijedili su i govori o Vojsci Republike Srpske nastaloj iz potrebe “za odbranom vjekovnih ognjišta, nakon formiranja HVO-a i Armije Bosne i Hercegovine, ali i o nezaboravu za poginule”.

“Moramo da se sjetimo onih koji su svoj lični komoditet izgubili zato što su bili dio vojske, ali jednako tako da osudimo one koji su mimo zakona odlučili da urade određene stvari. To ne može da zasjeni ideju da je srpski narod odlučio da ima svoju vojsku”, rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodao je kako “žali što je transformisana u Treći pješadijski Republika Srpska puk Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”. O sadašnjoj vojsci, uslovima u kojima rade, ispranim uniformama koje nose, ugledu koji imaju – nije bilo riječi. Ali, upućen je poziv da ostanu u kasarnama i isključivo služe miru.

“Treći pješadijski Republika Srpska puk baštini tradiciju Vojske Republike Srpske i čuva nama dalje mir. Nadam se da će to biti njegova trajna uloga”, kazao je Mirko Okolić, zamijenik ministra odbrane BiH.

“Sigurna sam da su oni ti koji mogu uz patriotski način i uz svijest o tome koliko je važna Republika Srpska da uvijek daju svoj doprinos u očuvanju njene stabilnosti i mira”, kazala je predsjednica RS Željka Cvijanović.

I u tome im vojnici misije “Altea” mogu pomoći, ali samo ostanu li iza ograda kasarni i bez njemačkih kolega kojima je Dodik uputio još jedno “Nein”.

Izvor:N1

Ne propustite