Lazović podržao ideju ograničavanja mandata za Predsjedništvo BiH

Bosna i Hercegovina
Lazović podržao ideju ograničavanja mandata za Predsjedništvo BiH
.

Poznato je da su Opći izbori u BiH raspisani su za 2. oktobar, a izborni zakon definira da se u Predsjedništvo BiH biraju po jedan Hrvat i Bošnjak iz Federacije BiH, te jedan Srbin iz Republike Srpske, bez ozbira na broj mandata koje su proveli u Predsjedništvu.

Potrebno je samo da kandidat ne konkurira za treći uzastopni mandat. Hoće li to tako ostati?

Pregovori o izmjenama izbornog zakona u BiH, koji su mjesecima intenzivno trajali, nisu urodili plodom, a dolazak evropskih predstavnika u BiH u maju ne nailazi u ovom trenutku na optimizam dijela političke scene kad je riječ o postizanju rješenja.

Ali sve češće se kao ideja među ekspertima i analitičarima navodi potreba za ograničavanjem mandata, bez obzira bili oni uzastopni ili ne, te da bi osobe koje su izabrane u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine već dva puta trebale biti uskraćene za novu kandidaturu.

O ovome je bilo riječi i sinoć u emisiji Pressing na N1 BiH, u kojoj je gostovao bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine, Miro Lazović. On je, upitan na ovu temu, rekao da bi u BiH trebalo otvoriti priliku za nove lidere te postići rješenje koje bi relaksiralo političku situaciji u državi.

N1: Izbori će se 2. oktobra desiti po starom zakonu. Sve češće se govori o tome da bi visoki predstavnik do kraja ovog mjeseca mogao donijeti odluku prema kojoj bi ograničio mandate u Predsjedništvu BiH na dva. Time bi eliminirao i Čovića i Komšića i Izetbegovića. Jedino ne znam šta bi sa Dodikom uradio?

LAZOVIĆ: Nisam čuo za tu mogućnost, ali se s tom mogućnošću slažem. Upravo smo imali na PRESS konferenciji pitanje na tu temu. Mislim da je dva mandata za jednog čovjeka u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine dosta. Dakle, sadašnji zakon omogućava izbor u dva mandata, zatim pauzu, pa ponovo. Mislim da je to pretjerano. U BiH treba stvarati nove lidere, koji će dolaziti iz novih političkih opcija, koje neće dolaziti iz onih političkih opcija.

Podsjetimo, u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u najmanje dva mandata već su izabrani iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović 2002. i 2014. godine, Željko Komšić puta 2006., 2010. i 2018. godine, te iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović 2010. i 2014. godine.

Međutim, za razliku od navedenih, Milorad Dodik u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, privodi kraju svoj prvi mandat kao član Predsjedništva iz reda srpskog naroda, a nedavno je najavio svoje učešće na Općim izborima u oktobru 2022. godine. On nije precizirao da li će se kandidovati ponovo za istu funkciju.

Nasuprot tome, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK BiH) Suad Arnautović ranije je izjavio da bi CIK mogao odbiti ovjeru učešća Milorada Dodika na izborima, ako visoki predstavnik u BiH kaže da krše Dejtonski sporazum i Ustav BiH. Dodik je ovo komentirao riječima da u Sarajevu stalno razgovaraju o sprečavanju njegove kandidature na predstojećim izborima.

Izvor:N1

Ne propustite