Rusija u Vijeću sigurnosti UN-a: Situacija u Ukrajini nema nikakve veze s BiH

Region
Rusija u Vijeću sigurnosti UN-a: Situacija u Ukrajini nema nikakve veze s BiH
.

Rusija smatra da Bošnjaci zagovaraju centralizaciju Bosne i Hercegovine te da situacija u Ukrajini nema nikakve veze s onom u Bosni i Hercegovini.

Ruska predstavnica Ana Evstigneva je ovo poručila danas na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Na početku obraćanja istaknula je navodno zagovaranje centralizacije.

"Zabrinuti smo zbog centralizacije zemlje koju zagovara jedna od etničkih grupa - Bošnjaci", navela je.

Optužila je Zapadne zemlje da narušavaju Dejtonski sporazum i "žali" što predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA), koji se kasnije obratio na sjednici, nije stavove usaglasio s ostalim članovima Predsjedništva poručivši mu da to nalaže "protokol".

"To je degradacija dijaloga i destabilizuje situaciju. Odgovornost za ovo stanje je na onima koji izvana pokušavaju preoblikovati Dejtonski sporazum", dodaje.

Predstavnica Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a se osvrnula i na izvještaj njihovog ambasadora u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova.

"I kako je naš ambasador u Sarajevu naveo u izvještaju, situacija u Ukrajini nema nikakve veze sa situacijom u Bosni i Hercegovini", tvrdi.

Pozvala je da se pročita i izvještaj Republike Srpske o stanju u Bosni i Hercegovini. Poručila je da je Dejtonski sporazum "relevantan, učinkovit te da za njega ne postoji alternativa". Rusi su mišljenja da bi njegovo narušavanje imalo posljedice po cijeli Balkan.

Rusija i Kina su se protivili da se visoki predstavnik Christian Schmidt obrati na današnjoj sjednici. Smatrale su da se on ne može obratiti tvrdeći da on nije visoki predstavnik, jer ga na tu poziciju nije imenovalo Vijeće sigurnosti.

No, Schmidt se ipak obratio naglasivši, između ostalog, da Republika Srpska radi na prijenosu nadležnosti s državne na entitetsku vlast.

Kina je podržala teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, ali ne misli da međunarodne institucije trebaju intervenirati u Bosni i Hercegovini. Uvjeravaju da podržavaju sve ono što dogovore bosanskohercegovački političari.

Velika Britanija je člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika istakla kao krivca za stanje u Bosni i Hercegovini. Francuska je podržala Schmidtov izvještaj te podržala međunarodno prisustvo u Bosni i Hercegovini.

Nije omogućeno obraćanje predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije (SNSD).

Izvor:Klix

Ne propustite