Ukrajina: Napravili smo uspješan protuudar, stiže preokret u ratu

Svijet
Ukrajina: Napravili smo uspješan protuudar, stiže preokret u ratu
Ukrajinske snage objavile su da su izvele uspješan protunapad na ruske snage koji bi mogao nagovijestiti zaokret u ratu, a Kijev je obustavio prijenos plina Europi preko područja koje drže Rusi.

Ukrajinske snage objavile su da su izvele uspješan protunapad na ruske snage koji bi mogao nagovijestiti zaokret u ratu, a Kijev je obustavio prijenos plina Europi preko područja koje drže Rusi.

U Vilhivki, selu istočno od Harkiva koje drže ukrajinske snage, gotovo konstantno odjekuju detonacije s obližnje bojišnice, koja je sada značajno pomaknuta na istok, gdje Ukrajina pokušava zauzeti obale rijeke Donjec i zaprijetiti ruskim opskrbnim linijama s druge strane.

Kažu da su na nekoliko kilometara od granice

Nakon nekoliko dana napredovanja, ukrajinske snage nalazile su se u srijedu ujutro nekoliko kilometara od ruske granice u regiji Harkiva, rekao je ukrajinski vojni izvor za Reuters.

Istočno od Vilhivke, ukrajinske snage izgleda da kontroliraju selo Rubižne, na obali Donjeca, nakon vjerojatno najbržeg napredovanja od travnja, kada je Ukrajina potisnula ruske snage kod Kijeva i na sjeveru zemlje.

"Izgorio je, kao i svi ruski tenkovi", rekao je ukrajinski vojnik izvan sela, pored ostataka ruskog tenka. "Oružje jako pomaže, protutenkovsko." Ured ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog objavio je da se ruske snage "postupno potiskuje iz Harkiva", premda je Kijev do sada potvrdio jako malo pojedinosti o napredovanju u toj regiji.

Zelenskij je u videoobraćanju sinoć rekao da je Harkiv, drugi najveći grad u zemlji, koji je konstantno bombardiran od samoga početka rata, zbog tih ukrajinskih uspjeha sve manje u dometu ruskog topništva, ali i upozorio građane da još ne gaje prevelika očekivanja.

Ukrajinska vojska, 92. mehanizirana brigada, potvrdila je u utorak da je osvojila četiri sela sjeverno od Harkiva, potisnuvši Ruse prema granici. "Neprijatelj pokušava spriječiti naše postrojbe da napreduju dalje prema granici u regiji Harkiva", objavio je ukrajinski glavni stožer. Rusija je objavila jako malo pojedinosti o borbama u tom području.

Plin

Ukrajina je u srijedu obustavila prijenos ruskog plina prema Europi preko teritorija koji drže proruski separatisti, što je prvi put da je opskrba plinom izravno pogođena sukobom. Opskrba Europe plinom smanjena je za četvrtinu.

Obustavljen je prijenos ruskog plina preko ulazne točke Sohranivke, jedne od dviju ključnih točki za opskrbu Europe ruskim plinom. Ukrajinski operator sustava za prijenos plina GTSOU objasnio je u utorak da ne može nastaviti s radom na kompresorskoj stanici Novopskov zbog "miješanja okupatorskih snaga u tehničke procese".

Osim na istoku, Rusija je zauzela dio južne Ukrajine, gdje vjerojatno planira organizirati lažni referendum o neovisnosti ili aneksiji. Kremlj je u srijedu rekao da je na stanovnicima Hersona da odluče žele li se priključiti Rusiji. Ruske snage nastavile su također bombardirati čeličanu Azovstal u Mariupolju.

Ne propustite